EğitimVejetatif Üreme Nedir, Nasıl Olur? Vejetatif Üreme Çeşitleri Nelerdir?

Vejetatif Üreme Nedir, Nasıl Olur? Vejetatif Üreme Çeşitleri Nelerdir?

10.06.2022 - 00:56 | Son Güncellenme:

Vejetatif üreme biyolojinin en önemli konularından birisidir. Bitkiler üzerinde gerçekleştirilen vejetatif üremenin diğer adı ise eşeysiz üreme olmaktadır. Peki vejetatif üreme nedir, nasıl olur? Vejetatif üreme çeşitleri nelerdir? İşte vejetatif üreme hakkında detaylar.

Vejetatif Üreme Nedir, Nasıl Olur Vejetatif Üreme Çeşitleri Nelerdir

Vejetatif üreme bitkinin kendi içerisinde gerçekleşen üreme şeklidir. Bu nedenle bilimsel açıdan vejetatif üreme büyük bir öneme sahiptir.

Haberin Devamı

 Vejetatif Üreme Nedir?

 Yüksek yapılı bitkilerin vejetatif organları bulunmaktadır. Bu organlarının belli kısımları üzerinden vejetatif üremeler gerçekleşmektedir. Bu sayede ana bitkiye sahip genetik yapıda aynı bitkilerin oluşumu sağlanmaktadır. Bu yöntem özellikle tarımda çok yaygın kullanılır. Birçok ortam içerisinde bitkiler üzerinden vejetatif üreme gerçekleşmektedir. 

 Vejetatif Üreme Nasıl Olur?

 Yüksek yapılı bitkilerde vejetatif organlar bünyesinde bazı bölümler üzerinden vejetatif üreme gerçekleşmektedir. Bu bölümler yaprak ya da kök ile beraber gövde olabilmektedir. Aynı bitki ile aynı genetik yapıya sahip bitkilerin oluşması noktasında önemli bir yere de sahiptir. Bazı üreme yöntemleri üzerinden vejetatif üreme gerçekleşmektedir. Bu yöntemler şunlardır:

Haberin Devamı

 - Yumru gövde

 - Lizozom

 - Sürünücü gövde

 - Çelikle üreme

 - Daldırma yöntemi ile üreme

 - Doku kültürü yöntemi ile üreme

 Vejetatif Üreme Çeşitleri Nelerdir?

 Vejetatif üreme farklı yöntemler üzerinden gerçekleşmektedir. Bitkiler hem kendi içerisinde bunu gerçekleştirirken aynı zamanda insan müdahalesi kapsamında da uygulanmaktadır. Bitkilerin nesiller boyu aynı genetiğe sahip yapı üzerinden üremesi vejetatif üreme üzerinden gerçekleşir. Bitkiler bunu 6 farklı seçenek doğrultusunda sağlamaktadır. 

 Çelikle üreme, yumru ile üreme, sürünücü gövde, doku kültürü veya daldırma yöntemi gibi seçenekler ön plana çıkmaktadır. Böylece aynı genetik üzerinden bitkiler nesiller boyunca yaşamını devam ettirme olanağını da bulmaktadır. Bu çeşitlerin özelliği işse insanların tarımda kullanabilmesidir. Bu sayede çok daha uygun maliyetler ile daha etkili ve istenilen tarım sistemi de elde edilmektedir.