EğitimÜniter Devlet Nedir? Üniter Devlet Ve Federal Devlet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Üniter Devlet Nedir? Üniter Devlet Ve Federal Devlet Arasındaki Farklar Nelerdir?

10.03.2021 - 15:14 | Son Güncellenme:

Üniter devlet çokça karşımıza çıkan bir ifadedir. Yazılı basında, radyo tv ya da sosyal medyada mutlaka karşılaştığımız bu kavram tam olarak ne ifade etmektedir. İşte bu konuda sizin için ilgiyle okuyacağınız yararlı bilgileri derledik. Üniter devlet nedir? Üniter devlet ve federal devlet arasındaki farklar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Üniter Devlet Nedir Üniter Devlet Ve Federal Devlet Arasındaki Farklar Nelerdir

Üniter devlet; kendi bünyesinde farklı kanunların geçerli olduğu farklı yönetim bölgelerinin olmadığı tek bir merkezi yönetim tarafından idare edilen devlet modelidir.

Üniter Devlet Nedir?

Üniter devletin en önemli özelliği tek bir merkezi idare tarafından ve merkezden yönetilmesidir. Günümüzde modern dünyada devletlerin çoğunluğunda üniter devlet yapısı görülmektedir. Üniter devlet, merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin sadece merkezi yönetimin devretmeyi uygun görmüş olduğu yetkileri kullanabildiği tek bir merkezden yönetilen devlettir.

Üniter devlette tek bir Anayasa vardır ve yasalar tüm ülkede geçerlidir. Üniter devletlere örnek olarak Bulgaristan, Fransa, Çekya, Güney Afrika, Kolombiya, Makedonya, Tunus, Mısır gibi dünyanın farklı coğrafyasından bazı ülkeler gösterilebilir.

Üniter Devlet Ve Federal Devlet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Üniter devlet ile federal devlet arasındaki farklar şu şekilde sayılabilir:

Haberin Devamı

Üniter devlette tek bir yasama organı bulunur. Yine tek bir yargı organı vardır. Elbette yürütme organı de tektir. Halbuki federatif devlette bir yanda federal devletin yargı, yürütme ve yasama organı vardır diğer yandan her federe devletin ayrı bir yasama, yürütme ve yargı organı bulunur.

Tek devlet üniter devletin en önemli özelliğidir. Oysa federal devlet sisteminde hem federal devlet hem de federe devletler olmak üzere iki tür devletin varlığı söz konusudur.

Üniter devlette tek bir hukuk düzeni bulunur. Federasyonlarda ise ayrıca her bir federe devletin kendi hukuk sistemi ortaya çıkar.

Üniter devlette yerel idarelerle yetki paylaşımı merkezi idare ile kanunlar vasıtasıyla düzenlenir. Oysa federal devlette bu yetki yani federal devlet ile federe devlet arasındaki yetki paylaşımı Anayasa ile düzenlenir.

 

 

KEŞFETYENİ
Tolga Sarıtaş baba oluyor! Bebek haberi sonrası ilk paylaşım
Tolga Sarıtaş baba oluyor! Bebek haberi sonrası ilk paylaşım

Cadde | 20.04.2025 - 12:15

Şimdilerde TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinde başrol oynayan ve Altay karakterine can veren Tolga Sarıtaş ve eşi Zeynep Mayruk'un bebek bekledikleri iddia edildi. Çiftin çıkan haberler sonrası sosyal medya paylaşımları dikkatlerden kaçmadı.