EğitimToplumsal Sınıf Nedir, Özellikleri Nelerdir? Toplumsal Sınıf Örnekleri...

Toplumsal Sınıf Nedir, Özellikleri Nelerdir? Toplumsal Sınıf Örnekleri...

07.09.2022 - 17:08 | Son Güncellenme:

Bir toplumun çeşitli kıstaslarına göre hiyerarşik bir şekilde sınıflandırılması toplumsal sınıf olarak tanımlanmaktadır. Geçmiş dönemlerde özellikle ortaçağ döneminde toplumsal sonof oldukça belirgin şekilde görülmekteydi. Günümüzde hala toplumsal sınıf kavramı olmakla beraber artık eşitlik ve insana değer kavramı daha çok öne çıkmaktadır. Bireyler kendi sınıfları arasında yatay, bir üst sınıf veya alt sınıf arasında dikey olarak hareket etmektedir. İşte, tüm detaylar.

Toplumsal Sınıf Nedir, Özellikleri Nelerdir Toplumsal Sınıf Örnekleri...

Toplumsal sınıf, diğer bir ifade ile sosyal sınıf olgusu Uluslar arası insan hakları, Anayasal haklar ve Din kurallarına göre aykırıdır ve red etmektedir.

Toplumsal Sınıf Nedir?

Toplum içerisinde yaşayan ve kendini o toplumun bir bireyi olarak kabul eden insanların sosyal, kültürel, ekonomik, eğitim ve iş kariyerleri doğrultusunda kendi içerisinde organik bir sınıf oluşmaktadır. Toplumsal sınıf öğesinin en belirleyici kriteri ekonomik statüdür.

Toplumsal Sınıf Özellikleri Nelerdir?

Bir toplumun aydınlık ve medeni olarak açık görüşlü olması öncelikle toplumun eğitim seviyesinin yükselmesi ile mümkün olmaktadır. Toplumsal sınıf özelliklerine detaylarıyla bakılacak olursa; Üst sınıf, Orta sınıf ve alt sınıf olarak dağılım gösterir. Üst sınıf toplumsal sınıfın ekonomik gücünün en yüksek ve çevresindeki etkileşimi en geniş olan sınıftır. Orta sınıf iş ve kariyer alanında kendi eğitimlerinin sonucu olarak bir meslek sahibi olarak çalışan kişilerden oluşmaktadır. Alt sınıf ise işçi sınıfı olarak bilinen ve asgari düzeyde yaşamını sürdürmeye çalışan insanlardan oluşmaktadır

Toplumsal Sınıf Örnekleri

Sosyal devlet kavramı, insanların kendi yaşam tarzları ve ekonomik güçlerinden dolayı ayrışmaya karşıdır. Yasa ve kanunlar üzerinde herkes eşittir. Toplumsal sınıf örneklerine bakılacak olursa;

- Üst sınıf olarak Gelir seviyesi yüksek kişiler yani iş sahipleri, fabrikatörler Holding sahipleridir.
- Orta sınıf grubu çalışan kesim olarak tanımlanan bordrolu beyaz yaka çalışanlarıdır.
- Alt sınıf ise Mavi yakalı çalışanlar, zirai işler ile uğraşanlar toprağı işleyen olarak örneklendirilmektedir.