SözlükÜnsiyet Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Tasavvufta Ünsiyet Nedir?

Ünsiyet Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Tasavvufta Ünsiyet Nedir?

28.06.2022 - 16:43 | Son Güncellenme:

Ünsiyet kelimesinin kökü üns, kökeni Arapçadır. İran Edebiyatının etkisiyle oluşan divan edebiyatında sıklıkla kullanılan ünsiyet kelimesinin ilk anlamı bir yeri benimsemek ya da birine alışmaktır. Bu sözcük hem mekanlar hem de insanlar için kullanılabilir. Ünsiyet ne demek, Tasavvufta ünsiyet hangi anlamda kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ünsiyet Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Tasavvufta Ünsiyet Nedir

Arkadaş anlamına gelen Enis, Ünsiyet ile aynı kökten türemiştir. Refik, musahip, hempa, dost, yaren ve arkadaş kelimeleri, Enis ile eş anlamlıdır. 

Haberin Devamı

Ünsiyet Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? 

Ünsiyet sözcüğü ahbaplık etmek ve yakınlık kurmak anlamına gelir. Sözcüğün kökü olan üns ise alışmak demektir. Biriyle ünsiyet kurmak için onunla vakit geçirmek ve o kişiye alışmak gerekir. 

Tasavvufta Ünsiyet Nedir?

Tasavvufta, bir dervişin vaktinin çoğunu Allah'ın güzel isimlerini zikrederek ve ibadet ederek geçirmesine ünsiyet denir. Bu kelimenin tasavvufi anlamı Allah ile kurulan dostluktur. Şura Suresi'nin 9. ayetinde de müminlerinin gerçek dostunun Allah olduğu bildirilir. 

Mutasavvıflar, Allah ile ünsiyet halinde olmak için dünya nimetlerine sırt çevirirler ve yüzünü halktan Hakk'a, yani Allah'a dönerler.