SözlükTorsiyon Nedir, Nasıl Çalışır? Torsiyon Avantajları Nelerdir?

Torsiyon Nedir, Nasıl Çalışır? Torsiyon Avantajları Nelerdir?

04.07.2022 - 15:28 | Son Güncellenme:

Torsiyon araçlarda kullanılan süspansiyon sistemi alternatiflerinden biridir. Süspansiyon sebebiyle geliştirilen farklı uygulamaların olması sebebiyle her araçta torsiyon bulunmaz. İngilizce kökenli olan torsiyon kelimesi burulma, burkulma anlamındadır. Araçlarda sallantıların emilimini sağlayan süspansiyon sistemleri aynı zamanda yol tutuşunu da etkilemektedir. Bu nedenle akıllara “Torsiyon Nedir, Nasıl Çalışır?” ve “Torsiyon Avantajları Nelerdir?” soruları gelmektedir. İşte, tüm detaylar.

Torsiyon Nedir, Nasıl Çalışır Torsiyon Avantajları Nelerdir

Taşıtlarda esneme sistemi olarak kullanılan torsiyon, süspansiyon sistemi çeşitleri arasında bulunur. İngilizceden dilimize geçmiş olan torsiyon kelime anlamı burkulmadır. Amortisörlerin kullanılma mantığına yakın amaçlarla kullanılırlar. İki teker arasında torsiyon çubuğu denilen malzeme, aracın süspansiyonel görevlerini yerine getirmektedir.

Haberin Devamı

 Torsiyon Nedir? 

 Her araçta eylemsizlik kanunu nedeniyle oluşan sallantılar süspansiyon sistemleri aracılığıyla sönümlenmektedir. Farklı çalışma mantığına sahip torsiyon, süspansiyon sistemlerinden biridir. Bağımlı torsiyon olarak da adlandırılır. Arabalarda arkada iki teker arasında bulunan torsiyon çubuğu aynı zamanda tekerleri birbirine bağlamaktadır. Bazı araçlarda ön tekerlerde torsiyon bulunabilmektedir.

 Torsiyon Nasıl Çalışır?

 Torsiyonun çalışma prensibi farklılık göstermektedir. İki tekerin torsiyon çubuğuyla bağlantısı helezonlar yardımıyla şaseyle birleştirilir. Sağ tekerde oluşan sallantılar aradaki çubuk sebebiyle sol tekere de aktarılır. Esneme sistemi olarak görülmesinin nedeni alınan darbelerin diğer tekere de aktarılıyor olmasıdır.

Haberin Devamı

 Torsiyon Avantajları Nelerdir?

 Torsiyonların sağladığı en büyük avantaj, amortisör olmayışı nedeniyle hacim fazlalığının olmasıdır. Sıklıkla arka tekerlerde tercih edildiğinde hacim fazlalığı bagaj kapasitesinin artması sonucuna çıkarmaktadır. Torsiyon çubuklarının yol tutuşunu artırma gayesine sahip olması, araç güvenliği açsından avantajlı bir konudur.