SözlükOlası Kast Nedir, Kaçıncı Maddedir? Olası Kast Cezayı Azaltır Mı?

Olası Kast Nedir, Kaçıncı Maddedir? Olası Kast Cezayı Azaltır Mı?

12.09.2022 - 16:59 | Son Güncellenme:

Türk Ceza Hukukunda suçun manevi unsurları taksir istisna, kast esas başta olmak üzere iki ana sorumluluktan meydana gelir. Manevi unsurların türleri ise, haksızlık muhtevasına bağlı bir şekilde; kast, bilinçli / şuurlu taksir, olası / muhtemel kast ve basit taksir olarak da bilinir. Olası kast nedir, kaçıncı maddedir sizler için derledik.

Olası Kast Nedir, Kaçıncı Maddedir Olası Kast Cezayı Azaltır Mı

Olası kast, failin istediği ve öngördüğü bir sonucu elde etmek için yaptığı fiil ile meydana gelen ikincil sonuçlardır Yani olası kastta ise, fail asıl amacını gerçekleştirirken yaptığı hareket ile ikincil nitelikte bir olaya ya da olaylara da neden olabilir. 

Haberin Devamı

 Olası Kast Nedir?

 Olası kast; suçun kanuni bir şekilde yapılan tanımı içindeki fiilin gerçekleşebileceğinin mümkün ya da muhtemel bir şekilde “öngörülmesine” rağmen, sonucun meydana gelmesinin göze alınması da, “olursa olsun” tarzındaki bir düşünce ile fiilin işlenmesi anlamına gelir. Örneğin, kıraathanede ateş eden bir kişi, kıraathanenin kalabalık olduğu için öldürmek istediği kişinin dışında başka kişilerin de zarar görebileceğini düşünmesi gerekir.

 Bunu tercih etmese bile, istemese de başkalarının da zarar görmesi muhtemel ya da mümkün olmasına rağmen, bunu da göze alarak kıraathanede bir kişiyi öldürmeye çalışırken aynı zamanda kurşunların sekmesi sonucunda başkalarını da yaralayan kişi, olası kast ile öldürmeye ya da yaralamaya teşebbüs suçundan da yargılanır.

Haberin Devamı

 Olası Kast Kaçıncı Maddedir?

 Olası kast doğrudan kastın tersine, kastla işlenen suçlarda cezayı hafifletici bir sebep olarak da bilinir. 

 Olası Kast Cezayı Azaltır mı?

 Olası kast, TCK madde 61/2’de düzenlendiği gibi ceza hesaplanırken temel ceza belirlendikten hemen sonra uygulanmış olan ilk indirim nedenidir.