SözlükMonitörizasyon Nedir, Amaçları Nelerdir? Monitörizasyon Nasıl Yapılır?

Monitörizasyon Nedir, Amaçları Nelerdir? Monitörizasyon Nasıl Yapılır?

12.09.2022 - 16:19 | Son Güncellenme:

Monitörizasyon ifadesi özellikle acil serviste sıklıkla karşılaşılmakta olan bir ifade olarak bilinmektedir. Monitörizasyon kelimesinin anlamı ise izlemek olarak ifade edilebilir. Tıp alanında kullanılmakta olan monitörizasyon teriminin, hastanın yaşamsal fonksiyonlarının izlenmesi ya da takip edilmesi süreci olarak bilindiği söylenebilir. Monitörizasyon ile hastanın durumunun takip edilmesi söz konusu olmaktadır. İşte, tüm detaylar.

Monitörizasyon Nedir, Amaçları Nelerdir Monitörizasyon Nasıl Yapılır

 Monitörizasyon kelimesi tıp alanında sıklıkla karşılaşılan ve kullanılan bir kelime olarak ifade edilebilir. Meydana gelen değişikliklerin incelenmesi, sorunların saptanması ve sorunların derecesinin takip edilmesi ve tedavi sürecinin takip edilmesi gibi süreçlerde monitörizasyon kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Monitörizasyon Nedir, Amaçları Nelerdir?

 Monitörizasyon vücut sistemlerinin ve fonksiyonlarının takip edilmesinde kullanılmakta olan bir araçtır. Solunum sistemi, sinir sistemi, kalp fonksiyonları, böbrek fonksiyonları, damar içi kan volümü gibi sistemlerin takibini kolaylaştırıcı bir faktör olarak ifade edilebilir. Monitörizasyon, cerrahi ve anestezi sırasında oldukça fazla faydalanılan bir araç olarak bilinmektedir. Hastanın yaşamsal fonksiyonlarının takibini sağlayan bir cihaz olduğu söylenebilir. 

 Monitörizasyon Nasıl Yapılır?

 Hastanın yaşamsal fonksiyonlarının izlenmesi ve takip edilmesi için yapılan monitörizasyon işleminin gerçekleştirilmesi için monitörizasyon cihazına ihtiyaç duyulmaktadır. Monitörizasyon; hastanın tansiyonunun, nabız ölçümünün ve kan dolaşımının grafiksel veriler halinde görülebilmesine olanak sağlamaktadır. Monitörizasyon işlemi için cihazın bir ucu hastanın vücuduna bağlanırken diğer ucu ise monitörizasyon cihazına bağlanmaktadır. Cihazın elektrotlarının doğu yerlere takılması, doğru sonuç alınmasında etkili olmaktadır. Vücuda takılan elektrotların ise yapışkanlı veya çıtçıtlı olabileceğini söylemekte mümkündür. 

Yazarlar