Sözlükİzzetinefis Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İzzet-İ Nefis Sahibi Kime Denir?

İzzetinefis Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İzzet-İ Nefis Sahibi Kime Denir?

25.05.2022 - 13:32 | Son Güncellenme:

Kişinin kendine verdiği değeri ve öz saygıyı ifade eden izzetinefis birçok farklı anlama daha gelmektedir. Şeref, haysiyet ve kuvvet başta olmak üzere birçok kavram izzetinefis içerisinde yer alır. Anlam olarak baktığımız zaman izzetinefsin çok önemli olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Çünkü insan kendini küçük düşürecek tavırlardan kaçınmalıdır. İşte, merak duyulan tüm ayrıntılar.

İzzetinefis Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir İzzet-İ Nefis Sahibi Kime Denir

İnsanlar arasında birçok kişi diğer insanlara örnek olacak davranışlar sergiler. Bu tarz insanlar yaptıkları olumlu hareketler ile çevrelerinden takdir görürler. İzzetinefiste bu açıdan oldukça önemlidir. Ayrıca izzet-i nefis sahibi olan kimseler çevrelerinde örnek olarak gösterilen kişilerdir. 

Haberin Devamı

 İzzetinefis Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? 

 İzzetinefis, kişinin kendine duyduğu saygıyı ve gücünü ifade eder. 

 İzzetinefis TDK'ya göre şu anlamlar için kullanılır;

 - Öz saygı, 

 - Kişinin kendine gösterdiği değer. 

 İzzetinefis iki kelimenin birleşimi ile ortaya çıkmıştır. Kişinin kendine duyduğu saygı olan izzet ve kişinin öz varlığı anlamındaki nefis birleşerek izzetinefis kavramını ortaya çıkarmıştır. 

 İzzet-i Nefis Sahibi Kime Denir?

 İzzet anlam olarak büyüklük, haysiyet ve kuvveti ifade eder. İnsanlar bundan dolayı nefsinin izzetini korumak zorundadırlar. Bunu yaparken davranışların kişiyi küçük düşürmemesi gerekir. Yani kötü niteliklerin yerine iyi niteliklere ağırlık verilmelidir. Bunu başaran kişilere izzet'i nefis sahibi denilmektedir. 

Haberin Devamı

 İzzet-i nefis sahibi olan kişiler onurlu davranışlar sergilerler. Kendini küçük düşürecek her türlü durumdan veya davranıştan uzak dururlar. Kısacası izzet-i nefis sahibi olanlar şahsiyetli kişilerdir.