EğitimSosyal Rol Nedir, Özellikleri Nelerdir? Sosyal Rollerin Örnekleri Nelerdir?

Sosyal Rol Nedir, Özellikleri Nelerdir? Sosyal Rollerin Örnekleri Nelerdir?

27.03.2022 - 03:32 | Son Güncellenme:

Her kişi özeli, iş ve sosyal hayatında belli başlı statülere sahiptir. Statüler toplumsal rollerin ortaya çıkmasıyla da doğrudan etkilidir. Toplumsal roller ise, zamanla değişebilir. Örneğin bir kişi çalışmaya başlayınca ''personel'' ya da ''müdür'', üniversitede okurken ''öğrenci'' rolünde olabilir. Sosyal rol nedir, özellikleri nelerdir sizler için derledik.

Sosyal Rol Nedir, Özellikleri Nelerdir Sosyal Rollerin Örnekleri Nelerdir


Evlenen bir kişinin ise öncelikle ''eş'', sonra da ''anne'' olması da toplumsal role örnek olarak verilebilir. Her insan iş, özel ve sosyal hayatında belli başlı statülere sahiptir.

Sosyal Rol Nedir?

Her insan sosyal, iş ve özel hayatında belli bazı statülere sahiptir. Statüler ise, toplumsal rollerin ortaya çıkmasında oldukça etkilidir.

Sosyal Rollerin Özellikleri Nelerdir?

Kişinin, statüsünü de göz önünde bulundurarak yapmak zorunda olduğu davranışlara toplumsal rol adı verilir. Bu zorunluluğun temelini ise, yasalar değil toplumsal gelenekler ve kurallar oluşturur. Cinsiyet, meslek ve yaş hem statünün hem de toplumsal rollerin de ortaya çıkmasında etkilidir.

Sosyal Rollerin Örnekleri Nelerdir?

Toplumsal roller zaman içinde değişebilir. Örneğin bir kişi üniversitede okurken ''öğrenci'' rolü üstlenirken, çalışmaya başlayınca da ''personel'' ya da ''müdür'' de olabilir. Evlenen bir kadının ise, önce ''eş'', sonra ''anne'' olması da toplumsal role örnek olarak verilebilir. Toplumsal rol, üç farklı role ayrılır:

Haberin Devamı

Gerçek Rol: Kişinin statüsünün gerektirdiklerini yapmasında da gerçek bir rol üstlenir.

Anahtar Rol: Kişinin yeni kişilerle insanlarla iletişim kurmasına ve tanışmasına vesile olan bir roldür.

İdeal Rol: Toplumun, kişiden gerçekleştirmesini istediği bir roldür.