21.05.2021 - 15:11 | Son Güncellenme:
Sömürgeciliğin tarihi oldukça eski tarihlere kadar dayanmaktadır. Sömürgecilik aynı zamanda kolonicilik olarak da bilinmektedir.
Sömürgecilik Nedir?
Bir devletin bir başka coğrafyada ki yer altı zenginliklerine, iş gücüne doğrudan hükmetmesine ve kontrol altına almasına denilmektedir. Sömürgecilikte bir devlet başka bir devletin tüm zenginliklerini ele geçirmiştir. Aynı zamanda pazarlarına da el koyarak bütün kaynakları kendine aktarmaktadır. Sömürgecilikte devletler arasında yarışı da hareketlendirmiştir. Özellikle Avrupa'lı devletler sömürgecilik de üst sıralarda yer almaktadır. Sömürgecilik sistemi emperyalizm ile doğru orantılıdır. Sömürgecilik emperyalizm hareketlerini de meşrulaştırmaktadır. Genellikle sömürülen devletler gelişmemiş devletler olarak adlandırılmaktadır.
Sömürgecilik faaliyetleri Avrupa sömürgeciliği ikiye ayrılmaktadır. Sömürgecilik faaliyetleri çok yönlü olabilir ve bir dönem dünya tarihinde sömürge yarışları da başlamıştır. Sömürgecilik faaliyetleri sömürge devletleri tarafından da meşrulaştırılmaktadır. Günümüzde en fazla sömürülen kıtalar arasında da Afrika kıtası gelmektedir. Afrika kıtasının önemli bir kısmı günümüzde Avrupalı devletlerin sömürgesi altındadır. Bu kıtanın yer altı kaynakları ve zenginlikleri Afrikalı devletlerden Avrupalı devletlere sömürülmeye devam etmektedir.
Sömürgecilik Ne Zaman Başlamıştır?
Sömürgecilik faaliyetleri ilk kez 15. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıktı. Bu dönemde zayıf devletler güçlü devletlerin himayesi altına girdi. Deniz yolculukları ile seferler düzenleyen güçlü devletler bu devletleri hakimiyeti altına aldı ve onları sömürdü. Özellikle ilk Avrupa sömürgeciliği de bu dönemlerde başladı. İlk sömürgecilik faaliyetlerine başlayan devletler arasında İspanya ve Portekiz gelmektedir.
'Çalkala', 'Pırlanta', 'Nazar', 'Ders Olsun', 'İntikam', 'Gölge' gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan şarkıcı Demet Akalın, geçtiğimiz akşam Nevşehir'de sahne aldı. Mekanda sigara içenlere tepki gösteren ünlü şarkıcının o halleri gündem oldu.