25.03.2021 - 03:39 | Son Güncellenme:
Sodyum bikarbonat, antiasit özelliği ile bilinir ve suda çözünen bir bileşendir. Beyaz kristal bir toz halinde olan bu madde, ince bir toz halinde bulunur. Bu bileşen, çamaşır sodasına benzeyen bir yapıya sahiptir. Sodyum bikarbonat, hafif tuzlu ve alkali bir yapıya sahiptir.
Sodyum Bikarbonat Nedir?
Kabartma tozu ismi ile de bilinen Sodyum Bikarbonat soda olarak da tanımlanır. Bu bileşen, Eski Mısır’da doğal natrol çökeltilerini oluşturan karışımlar için kullanılırdı. Bu karışımlar da natron hiyeroflif yazılarda boya olarak da kullanılıyordu. Sodyum karbonatı, 1791 yılında Fransız bir kimyager olan Nicolas Leblanc tarafından üretildi. New York’lu iki fırıncı 1846 yılında karbonat ve karbondioksitten kabartma tozu üretmeyi amaçlayan bir fabrika kurdu.
Sodyum Bikarbonat Nerelerde Kullanılır?
Sodyum bikarbonat, 1800’lü yıllarda Roman asıllı bir kaptan tarafından balıkları taze tutmak için kullanılmıştı. Bunun sonucunda da saleratus olarak bilinmeye başlandı. Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan sodyum bikarbonat şu alanlarda kullanılır;
Hamam böceklerinin ilaçlanması için kullanılır. Bunun yanında mantar büyümesini kontrol etmek amacı ile de kullanılır.
Yemek pişirmek için kabartma tozu olarak kullanılır. Hamurlarda genellikle mayalanma malzemesi olarak kullanılır ve severek tüketilen kek ve ekmek tarzı besinlerin çoğunun yapımında kullanılır.
Sodyum Bikarbonat Ne İşe Yarar?
Yılan şeklindeki havai fişeklerin ana malzemesini oluşturan sodyum bikarbonat, yanma sonucunda siyah bir kül meydana getirir.
Havuzlarda kaplıcaların alkalitesini ve pH seviyesini yükseltmeye yarar. Bu sayede havuzlara girilebilirsiniz ama yüksek pH durumunda havuzlar kullanılmaz.