EğitimSıvılar Sıkıştırılabilir Mi? Sıvı Maddeler Hakkında Bilgiler

Sıvılar Sıkıştırılabilir Mi? Sıvı Maddeler Hakkında Bilgiler

29.04.2021 - 01:27 | Son Güncellenme:

Maddenin üç hali bulunmaktadır. Bu haller katı, sıvı ve gaz olarak bilinmektedir. Maddenin hallerinin çeşitli özelikleri bulunmaktadır. Bu özelikleri ile maddeler daha iyi bir şekilde anlaşılabilir. Dikkat çeken maddelerden biriside sıvı maddelerdir. Sizler için Sıvılar sıkıştırılabilir mi? Sıvı maddeler hakkında bilgiler nelerdir? Tüm detayları ile derledik.

Sıvılar Sıkıştırılabilir Mi Sıvı Maddeler Hakkında Bilgiler

Maddenin hallerinden olan sıvının kendine has özellikleri vardır. Günlük hayatımızda birçok sıvı madde görebiliriz. Bu yüzden sıvı maddeler hakkında çok sayıda merak çeken detaylar bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Sıvılar Sıkıştırılabilir mi?

 Sıvıların akışkan olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Sıvılar her zaman için konuldukları kabın şeklini alırlar. Sıvılar girdikleri kabın bütün yüzeylerine dik olarak kuvvet uygularlar. Yani sadece tabana doğru bir kuvvet uygulanmaz. Dik olarak uygulanan bu kuvvete sıvı basıncı denilmektedir.

Sıvıların üzerine basınç uygulansa bile hacimlerinde dikkat çeken bir değişim görülmez. Bundan dolayı sıvılar “sıkıştırılamaz” olarak kabul edilmektedir. Sıvılar sahip oldukları özelliklerden dolayı sıkıştırılabilir bir formda değillerdir. 

 Sıvı Maddeler Hakkında Bilgiler Nelerdir?

 Sıvı olan maddelerin belirli bir şekli olmamaktadır. Sıvıyı hangi kabın içerisine koyarsak kayalım o kabın şeklini almaktadır. Tabi sıvı maddeler çok sayıda olduğu için akışkanlık dereceleri farklı olabilir. Her sıvının yoğunluğu birbirinden ayrıdır. Bu yüzden sıvılar arasında bazı özellikler değişiklik gösterebilir. Sıvılara sıcaklık uygulandığı zaman genleşme olduğu görülmektedir. Ayrıca sıvıların yapısına bakıldığı zaman katılara göre düzensiz olduğu görülür.

Haberin Devamı

Sıvı Maddelerin Özellikleri

- Sıvılar bulundukları kabın şeklini alırlar. 

- Sıvılar akışkan maddelerdir. Her sıvının alışkanlık derecesi farklıdır. 

- Sıvılar sıkıştırılamaz.

- Sıvılar sıcaklığın etkisi ile genleşebilir.

- Sıvı maddeler katı maddelere göre daha düzensizdir.

- Sıvıların tanecikleri yer değiştirebilir.

- Sıvıların tanecikleri birbirine temas halindedir.

- Su, süt, zeytinyağı vb. gibi maddeler sıvı maddelere örnektir.