EğitimŞifahane Nedir, Nereye Denir? Osmanlı'da Şifahanelerin Görevleri Nelerdir?

Şifahane Nedir, Nereye Denir? Osmanlı'da Şifahanelerin Görevleri Nelerdir?

17.01.2022 - 03:40 | Son Güncellenme:

Osmanlı Şifahaneleri; Türk hakimiyeti içinde Osmanlı Devleti’nin kurmuş olduğu 1299 yılından başlayarak Osmanlı'nın son dönemlerine kadar tıp alanında ve sağlık hizmeti eğitim veren kurumlardır. Osmanlı döneminde hayata geçirilen ve inşa edilen şifahaneler, Selçuklu döneminde inşa edilen diğer şifahanelerle büyük ölçüde bir paralellik gösterir. Şifahane nedir, nereye denir sizler için tüm detayları derledik.

Şifahane Nedir, Nereye Denir Osmanlıda Şifahanelerin Görevleri Nelerdir

Osmanlı Devleti döneminde pek çok yerde ve tüm Anadolu’da sağlık hizmeti veren kurumları darüşşifa, bimarhane ve şifahane olarak bilinmesine rağmen; genel anlamda “şifa yurdu” anlamına da gelen darüşşifa ismi sıkça tercih ediliyor.

Şifahane Nedir?

Şifahaneler; maristan, darüşşifa, darülafiye, bimarhane olarak da bilinen, Selçuklular döneminde ortaya çıkmıştır. Osmanlı döneminde devam eden; tıp eğitimi ve halk sağlığı hizmetinin sürdürüldüğü iki ana görevi olan yerler olarak görülür. 1299 – 1922 yılları arasında sağlık alanında varlığı ile 19. yüzyılın ortalarından itibaren de çok önemli sağlık yatırımları yaparak günümüzde kullanılan hastane kavramını hayatımıza yerleştirmiştir.

Şifahane Nereye Denir?

Selçuklular döneminde şifahaneler; darülafiye, darüşşifa, darülmerza isimleri de kullanılmış olup; Osmanlı döneminde darüşşifa ile birlikte darüssıhha, bimarhane, şifahane ve tımarhane isimleri sıkça olarak kullanılmıştır. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde şifahaneler; Halk arasında ve sıkça “tımarhane” kelimesinden bozulmuş olan “maristan” isminin kullanıldığı, Mağrib’de “mestran ya da morstan” ve Farsça “marastan ya da malastan“, Mısır’da “murustan“ türemiştir. Günümüzdeki hastaneler, şifahanelerden gelmiştir.

Osmanlı'da Şifahanelerin Görevleri Nelerdir?

Şifahaneler, genellikle çoğu güçlü vakıflar bünyesinde kurulmuştur. Devlet yönetimleri tarafından her dönem destek bulmuştur. Şifahanelerin ana amaçları ise; tıp eğitiminin yapılması için kullanılan eğitim metodunu ise, usta – çırak ilişkisi şeklindedir. Bu kuruluşların kurumsallaşmış olmasına rağmen tıp öğrencilerine verdiği mesleki belge hoca tarafından verilmiştir. Şifahanelerin kapıları hiçbir zaman dil, din, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeden Anadolu’da Selçuklu ve Osmanlı topraklarında insanlığa önemli bir sağlık hizmeti veriyor.

KEŞFETYENİ
Tolga Sarıtaş baba oluyor! Bebek haberi sonrası ilk paylaşım
Tolga Sarıtaş baba oluyor! Bebek haberi sonrası ilk paylaşım

Cadde | 20.04.2025 - 12:15

Şimdilerde TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinde başrol oynayan ve Altay karakterine can veren Tolga Sarıtaş ve eşi Zeynep Mayruk'un bebek bekledikleri iddia edildi. Çiftin çıkan haberler sonrası sosyal medya paylaşımları dikkatlerden kaçmadı.