EğitimSantrifüj Nedir? Santrifüj Cihazı Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

Santrifüj Nedir? Santrifüj Cihazı Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

02.06.2021 - 01:35 | Son Güncellenme:

Santrifüj, ağırlıkları önemli ölçüde farklı olan maddelerin yer çekimine bağlı olarak ayırımını daha çok hızlandıran bir araçtır. Santrifüj işlemi ile sıvı ortam içinde bulunan partiküllerin ve yoğunlukları farklı iki sıvının birbirinden ayrılması ile sağlanabilir. Çökme hızı ise, partiküllerin büyüklüğüne, uygulanan kuvvete, yoğunluğuna ve ortamın yoğunluğuna bağlıdır. Santrifüj nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Santrifüj Nedir Santrifüj Cihazı Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır

Laboratuvar aletlerinden biri olarak da bilinen santrifüj, elektrikli bir motor yardımı ile çalışır. Sabit ekseniyle ve dönme hızıyla dairesel bir yönde çalışır. 

Haberin Devamı

 Santrifüj Nedir?

 Santrifüj, laboratuvar ortamlarında sıkça kullanılan ve içine yerleştirilen tıbbi karışımların da dairesel dönme hızı ile birlikte birbirinden ayrılmasını kolaylaştıran bir cihazdır. Cihazın karışımlarını içine alarak dönme hızı arttıkça, karışımların ayrılma hızı da bir o kadar hızlanır. Merkezcil kuvvet şeklinde de bilinen bu yöntemde, santrifüj içinde bulunan maddenin kütlesi ile madde üzerine edinilen etki boyutu da aynı doğrultuda olur.

 Santrifüj Cihazı Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

 Santrifüj cihazının çalışıma düzeyi ilk olarak içine yerleştirilen tüpler ile başlatılır. Ayrıştırılması istenen tüpler ise cihaz içine yerleştirilirken, merkezcil kuvvetin daha etkili bir şekilde sağlanabilmesi ve en iyi şekilde sonuç verebilmesi için simetrik bir şekilde bu işlem gerçekleştirilir. Daha sonra da cihazın hız aralığı dikkatli bir şekilde belirlenir. İşlem sonunda ise başlatılmış olur.

Haberin Devamı

 Cihazın çalışması sonucunda santrifüj, içindeki yer alan tüpler dikey bir konumda bulunurken, zamanla cihazın hızının oluşması ve artması ile karışım tüpler yatay bir şekilde dizilim göstermeye başlar. Santrifüj cihazının eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için, aletin oturtulduğu zeminin düz olması gerekir. Bunun dışında santrifüj içine yerleştirilen özel tüpler ise, aynı dengede dizilmesi gerekir. Santrifüj cihazlarının motor gücü, üzerinde çalıştıkları maddelere ve kullanıldıkları sektörlere göre değişiklik gösterir.