EğitimSalt Çoğunluk Nedir? Salt Çoğunluk Nasıl Hesaplanır?

Salt Çoğunluk Nedir? Salt Çoğunluk Nasıl Hesaplanır?

14.04.2022 - 16:58 | Son Güncellenme:

Günümüzde sıkça kullanılan kavramlar olduğu bilinmektedir. Bu kavramlardan biriside salt çoğunluk kavramıdır. Özellikle sosyal medyada veya kitle iletişim araçlarında salt çoğunluk ifadesi sıkça geçmektedir. Tabi insanlar doğal olarak salt çoğunluk kavramını merak etmektedirler. Salt çoğunluk nedir? Salt çoğunluk nasıl hesaplanır detayları ile derledik.

Salt Çoğunluk Nedir Salt Çoğunluk Nasıl Hesaplanır

Salt çoğunluk gibi daha birçok kavrama karşı insanların meraklı olmaları oldukça normaldir. Çünkü sıkça duyulan tabirleri bilmek birçok açıdan işe yaramaktadır. Bu tabirleri bilmek genel kültür açısından da çok önemlidir. Bundan dolayı salt çoğunluğun ne olduğunu öğrenmek oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Salt Çoğunluk Nedir? 

Salt çoğunluk, tek sayılarda olduğu zaman yarıdan az olmayanı; çift sayılarda olduğu zamansa yarıdan bir fazla olan çoğunluğu ifade etmektedir. Burada önemli olan genel sayının kaç olduğudur. Özellikle TBMM gibi yerlerde salt çoğunluğu elde etmek için üye sayılarına bakılır. 

Salt Çoğunluk Nasıl Hesaplanır?

Salt çoğunluğu hesaplamak ise oldukça kolaydır. Bunun için 800 ve 201 sayılarını ele alarak bir hesaplama yapalım. 

- TBMM'nin üye sayısının 800 olduğunu varsayalım. Buradaki sayı çift sayı olduğu için salt çoğunluk 401 olarak karşımıza çıkar. 800'ün yarısından bir fazlası 401'dir.

- TBMM'nin üye sayısı 201 olsaydı eğer yapılan hesaba göre salt çoğunluk 101'dir. 201 sayısı tek sayı olduğu için yarısı 100,5 yapar. Burada yarıdan az olmayan sayı geçerli olacağı için ortaya 101 sonucu çıkmaktadır.