EğitimRichter Ölçeği Nedir, Neyi Ölçer? Richter Ölçeği Hesabı Nasıl Yapılır?

Richter Ölçeği Nedir, Neyi Ölçer? Richter Ölçeği Hesabı Nasıl Yapılır?

08.12.2021 - 03:57 | Son Güncellenme:

Dünya genelinde kullanılan ve sismolojik olarak depremlerin kaç şiddetinde olduğunu belirlemeye yarayan richter ölçeği uluslararası bir ölçü birimi olarak kabul edilmektedir. Richter ölçeği günümüzde yaşanan her deprem ve sismolojik olayın derecelendirmesini sağlamaktadır. Richter ölçeği nedir ve neyi ölçer? Richter ölçeği hesabı nasıl yapılır sorularının yanıtları hakkındaki bilgileri sizler için derledik.

Richter Ölçeği Nedir, Neyi Ölçer Richter Ölçeği Hesabı Nasıl Yapılır

Richter ölçeği deprem ölçümlerinin aletsel değerini ve sarsıntının oranını belirlemektedir.

Richter Ölçeği Nedir? Neyi Ölçer?

Richter ölçeği tüm dünyada meydana gelen depremlerin ölçümünü ve şiddetini ölçmeye yarayan bir ölçektir. Richter ölçeği ile dünyada meydana gelen depremler arasında bir eşitlik ve ölçüm sağlanabilmektedir. Richter ölçeği depremin şiddetinin belirlenmesine ve sınıflandırılmasına yarayan sismolojik bir ölçü birimdir.

Yer kabuğu üzerinde oluşan depremler yer altında hangi derinlikte ve hangi şiddette oluştuğunu göstermek için richter ölçeğine göre belirlenmekte ve yerel ölçüm yapan magnitud ölçeği olarak da bilinmektedir.

Richter ölçeği ile dünyada her alanın sarsıntısını ölçerek fay hatları arasında hareketliliği görmek de mümkün olmaktadır.

Richter Ölçeği Hesabı Nasıl Yapılır?

Richter ölçeği hesabı richter formülünü uygulayarak hesaplanmaktadır. Richter ölçeğinde richter formülü depremin büyüklüğünün hesaplamasını sağlamaktadır.

Richter ölçeği yer kabuğunda oluşan sismik hareketler sonucunda elde edilen sismografik ölçümlerden elde edilen bilgilerin richter formülü kullanılarak elde edilmesiyle belirlenmektedir. Böylelikle dünya üzerinde oluşan herhangi bir sismik deprem hareketi özellikle depremin sismik olarak ölçülüp daha sonra richter ölçeği formülüne göre belirlenmesini kolaylaştırmaktadır.