13.09.2022 - 01:23 | Son Güncellenme:
Parmesan peyniri İtalya'nın peyniridir. Izgaralarda, makarna ve pizzalarda sıklıkla kullanılır.
Parmesan Peyniri Nedir, Ne İçin Kullanılır?
Parmesan peyniri hem besleyici hem de lezzetli bir peynirdir. İnek sütünden yapılan parmesan peyniri 2 sene olgunlaştırılır ve sonrasında kullanılmaya başlanır. 1 kilo parmesan peyniri için 16 kilo taze inek sütü gerekmektedir. Parmesan, kendi suyunda mayalanır ve kullanılan sütün de %5 oranında yağlı olması tercih edilir. İtalyan mutfağının bir ürünü olan parmesan, pizzaların vazgeçilmez ürünü olarak karşımıza çıkar. Makarna, fırın patates, domates çorbası, tavuk ızgara ve köfte yemeklerinde parmesan sıklıkla kullanılır.
Parmesan Peyniri Hangi Ülkenin?
Parmesan, kalsiyum ve protein açısından zengin bir besindir. İtalya'nın en meşhur lezzetlerinden biri olan parmesan, ismini üretildiği bölgeden almıştır. Parmesan ilk olarak İtalya'nın Parma kentinde üretildiği için bu peynire parmesan peyniri denmiştir. Parmesan'ın rengi açık sarı, yapısı ise serttir. Günümüzde birçok mutfakta kullanılır.
Parmesan, olgunlaştırılmış peynirler arasındadır ve tam olarak olgunlaştırılması yaklaşık 2 sene sürer. Parmesan peynirini muhafaza ederken dikkatli olmak gerekir. Genelde rendelenerek kullanıldığından buzlukta ya da derin dondurucuda saklanması mümkündür. Kullanmadan 10 dakika önce çıkarmanız yeterli olacaktır.