EğitimPaleontolog Nedir? Paleontolog Kime Denir, Çalışma Alanları Nelerdir?

Paleontolog Nedir? Paleontolog Kime Denir, Çalışma Alanları Nelerdir?

09.03.2021 - 15:41 | Son Güncellenme:

Dünya üzerinde gerek hayatımızı devam ettirmek, gerekse de ilgi alanı olarak birçok iş yapılmaktadır. Bu işler birer meslek grubu olarak da anılmaktadır. Bu bağlamda insanların çalıştığı birçok meslek grubu bulunmaktadır. Bunlardan bazıları çok fazla bilinirken bazı meslek gruplarını hiç duymamaktayız. İşte pek fazla duyulmayan mesleklerden bir tanesi de paleontolog mesleğidir. Paleontolgların iş alanları nelerdir? Bu insanlar hangi iş üzerinde çalışmaktadırlar? Hangi alanlara hitap etmektedirler. İşte paleontolog mesleği ve faaliyet alanı.

Paleontolog Nedir Paleontolog Kime Denir, Çalışma Alanları Nelerdir

Nesli tükenen ve fosil duruma gelen gerek hayvan gerekse de bitkileri inceleyen, inceledikleri bu unsurların tarihini belirlemeye çalışan bilim insanlarına paleontolog denmektedir.

Paleontolog Nedir?

Hayvan, bitki, organizmalar, mantar, bakteriler, tek hücreli canlılar gibi nesli tükenmiş unsurlar hakkında bulunan fosil ve kalıntıları inceleyen ve bunlara ait bir tarih belirlemeye çalışan bilim adamlarına paleontolog denmektedir. Arkeoloji bilimi ile dirsek temasında çalışabilmektelerdir. Yapacakları araştırmalar özel araştırma ve özel keşif kapsamına girmektedir.

Paleontolog Kime Denir, Çalışma Alanları Nelerdir?

Paleontoloji bilimi ile çalışan bilim adamlarına paleontolog denmektedir. Bu işi yapan insanlar nesli tükenen unsurları ve bunların yakın akrabalarını ele almaktadır. Fosil üzerinde yaptıkları inceleme ve araştırmalar ile dünya tarihine de ışık tutmak, dünya üzerinde yaşamış ve bilinmeyen unsurları da gün ışığına çıkartma için çalışırlar.

Örneğin fosil veya kalıntının kaç yaşında olduğunu tespit ederek çeşitli bağlantılar ile irtibat kurabilirler. Paleontologların çalıma alanlarını şu şekilde örnekleyebiliriz:

- Fosillerin kayalarda göstermiş olduğu dikey dağılım incelemesi
- Omurgasız hayvan kapsamına giren fosil incelemesi
- Bitki fosil incelemesi
- Tek hücreli olarak bulunan organizma fosillerinin incelemesi
- Omurgalı hayvan kapsamında bulunan fosil incelemesi
- Eskiden var olduğu bilinen ekosistemlerin gelişme aşamaları
- Fosillerin oluşumu hakkında inceleme