EğitimOvertime Ne Demek, Türkçesi Nedir? Basketbolda Overtime Kuralları Nelerdir?

Overtime Ne Demek, Türkçesi Nedir? Basketbolda Overtime Kuralları Nelerdir?

23.07.2022 - 13:07 | Son Güncellenme:

İngilizce bir kelime olan overtime Türkçede mesai anlamına gelmektedir. Tabi overtime kavramı sadece mesai anlamına gelmez. Çünkü bu kelime oldukça geniş bir içeriğe sahiptir. Bundan dolayı overtime kavramını geniş bir açıdan değerlendirmek gerekir. Ayrıca basketbol içerisinde maçın uzatmaya gitmesi de overtime olarak adlandırılır. İşte, tüm merak edilenler.

Overtime Ne Demek, Türkçesi Nedir Basketbolda Overtime Kuralları Nelerdir

 Overtime tabiri daha çok Amerika'da kullanılmaktadır. Bu mesai anlayışı dilimize de oradan gelmiştir. Çalışma hayatında olduğu gibi basketbol alanında da karşımıza çıkan bir ifadedir. 

Haberin Devamı

 Overtime Ne Demek, Türkçesi Nedir? 

 Overtime Türkçe olarak mesai anlamına gelir ve belirli bir çalışma saatinin üzerine eklenir. Amerika'da haftalık çalışma saatinin 40 dakika olduğu görülmektedir. 41. saate geçildiği zaman overtime yani mesai başlar ve çalışanın ekstra ücreti işler. 

 Basketbolda Overtime Kuralları Nelerdir? 

 Basketbol, normal şartlarda 10'ar dakikadan oluşan 4 periyot halinde oynanmaktadır. Ancak NBA'de bu süre farklılık göstermektedir. Genel olarak bakıldığında periyotların süresi 10 dakikadır. Maç 4. periyodun sonunda bitmezse eğer yani beraberlik durumu varsa overtime kısmına geçilir. Buda maçın uzatmaya gittiği anlamına gelir. 

 Basketbolda uzatma kısmı için overtime tabiri kullanılır. Buna göre maç 5 dakikadan oluşan periyot ile devam eder. Yani bir periyot süresinin yarısıdır. Doğal olarak NBA'de overtime süresi 6 dakikadır. Bunun yanında eşitlik bozulana kadar uzatma periyotları devam etmektedir. Bundan dolayı maçın bir galibi olana kadar karşılaşma oynanmaya devam eder.