EğitimOnkotik Basınç Nedir, Neden Olur? Özellikleri Nelerdir?

Onkotik Basınç Nedir, Neden Olur? Özellikleri Nelerdir?

16.12.2021 - 04:26 | Son Güncellenme:

Onkotik basınç, kolloidlerin yani başlıca proteinlerin meydana getirdiği osmotik basınca verilen isimdir. Damar içindeki onkotik basınç ve hidrostatik basınç arasındaki denge de intravasküler sıvının hareket yönünü belirler. Onkotik basınç nedir, neden olur sizler için derledik.

Onkotik Basınç Nedir, Neden Olur Özellikleri Nelerdir


Kapiller arterial uçta hidrostatik basınç, onkotik basınçtan çok daha yüksek olduğu için sıvı damar dışına doğru bir şekilde hareket eder. Bu sırada, venöz kapiller lenfatiklerde ve uçta onkotik basınç hidrostatik basınçtan daha yüksek olduğundan dolayı sıvı damar içine doğru hareket eder.

Onkotik Basınç Nedir?

Onkotik basınç, başlıca proteinlerin yani kolloidlerin oluşturduğu osmotik basınca verilen isimdir. Kan plazmasında yer alan büyük proteinlerin meydana getirdiği osmotik basınca onkotik basınç adı verilir. Onkotik basıncın diğer adı kolloid osmotik basınç şeklindedir. Damar içindeki oluşan hidrostatik basınç ve onkotik basınç arasında bulunan denge, intravasküler sıvının hareket yönünü belirler. Onkotik basınç, özellikle de tıp derslerinde çok önemli bir kavramdır.

Onkotik Basınç Neden Olur?

Kapiller arterial uçta bulunan hidrostatik basınç, onkotik basınçtan çok daha yüksek olduğu için sıvı damar dışına doğru hareket ederken, venöz kapiller lenfatiklerde ve uçta onkotik basınç hidrostatik basınçtan daha yüksektir. Bu nedenle de sıvı damar içine doğru hareket eder.

Haberin Devamı

Net intravasküler onkotik basınç = İntravasküler onkotik basınç - İnterstisyel onkotik basınç

Onkotik Basınç Özellikleri

Onkotik basıncın düşük olduğu hipoalbuminemi gibi durumlarda intravasküler sıvı damar dışına doğru kayar ve non inflamatuar ödem ortaya çıkar. Onkotik basınç, sıvının sahip olduğu tek basınç çeşidi değildir. Aynı zamanda hidrostatik basınç da vardır. Kılcal damarlarda bulunan kanın sahip olduğu osmotik basıncın çok önemli bir kısmı onkotik basınca neden olan proteinlerden meydana gelir. Kan plazmasındaki protein derişimi hücrelerin arasında yer alan doku sıvısından çok daha fazladır.