EğitimÖlçeklendirme Nedir? Girişimlerde Ölçeklendirme Nasıl Yapılır?

Ölçeklendirme Nedir? Girişimlerde Ölçeklendirme Nasıl Yapılır?

13.04.2022 - 16:32 | Son Güncellenme:

Ölçeklendirme, bir sistemde veri ve istek sayısının devamlı artması durumunda herhangi bir aksaklık meydana çıkmadan sistemin büyütülebilmesi adına yapıla bazı şartlar olarak bilinmektedir. Belli kurallar dahilindedir ve girişim alanında oldukça önemlidir. Bir girişimde harcanacak olan en az maliyetle birlikte maksimum yani en fazla kar elde edilmesi olarak açıklanabilir. Peki, ölçeklendirme nedir? Girişimlerde ölçeklendirme nasıl yapılır detayları ile derledik.

Ölçeklendirme Nedir Girişimlerde Ölçeklendirme Nasıl Yapılır

 Ölçeklendirme, daha fazla kişiye ulaşmada ve herhangi bir gelir sıkıntısı ortaya çıkarmadan işleyen bir sistem olarak bilinir.

Haberin Devamı

 Ölçeklendirme Nedir?

 Ölçeklendirme, genellikte yatırımcıların tercih ettiği ve bir girişimdeki faydayı en yüksek seviyeye çıkarıp maliyeti de en düşük seviyede tutmak olarak açıklanabilir. Veri sayısı artar durumda iken bir aksaklık yaşandığı zaman veri sayısı ve istek sayısındaki düşüşün sistemin de bir aksaklık çıkarmadan küçültülebilmesi anlamını taşır. Ölçeklenebilir girişim yaratılması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur.

 Girişimlerde Ölçeklendirme Nasıl Yapılır?

 Girişimlerde ölçeklendirmede hataların önlenmesi ve girişimi doğru bir şekilde ölçeklendirebilmek adına uygulanan bazı konular bulunmaktadır. Bu noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Doğru iş modelini ortaya çıkarmak: İş modeline sahip olunması, oldukça önemlidir. İş modelinin ucunun açık olması ölçeklenebilir bir girişimi beraberinde getirir. 
  2. Güçlü ekip kurmak, odaklanma ve iyi işler çıkarma gibi durumlarda oldukça etkilidir. İşlerin sıkıntısız ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için sağlam ekip kurulması önemlidir.
  3. Yatırımcıları ikna etmek, girişimlerin sonradan ihtiyaç duyduğu nokta yatırımdır. Bu sebepten dolayı yatırımcılara karşı ikna kabiliyeti olması önem arz eden bir durumdur.
  4. Mesajı net olarak vermek, kullanıcılara mesajlar net ve doğru bir şekilde aktarılmalıdır.
  5. İşleri dışarıya yaptırmak, stratejik bir önemi bulunmayan işleri ekip haricindeki kişilerin yapması uygundur.
  6. Otomasyon kullanımı, üretim otomasyonuna ya da güvenilir işlem teknolojine doğru yönelmek ölçeklenebilir açısından önem taşır. 
Yazarlar