EğitimOkul kantinlerine dikkat!

Okul kantinlerine dikkat!

08.09.2008 - 12:08 | Son Güncellenme:

Okul kantinlerinde çalışan kişilerin, bulaşıcı hastalıklar, el yıkama alışkanlığı, tırnak kesimi gibi kriterler açısından sık kontrol edilmesigerektiği belirtildi.

Okul kantinlerine dikkat

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, okul kantinlerinde çalışan kişilerin, bulaşıcı hastalıklar, el yıkama alışkanlığı, tırnak kesimi gibi kriterler açısından sık kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Özlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008-2009 eğitim-öğretim yılının bugün başladığını, milyonlarca öğrencinin sınıfları doldurduğunu belirtti.

Eğitimin asıl amacının, öğrenciyi hayata hazırlamak olduğunu ifade eden Özlü, "Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için kişinin ihtiyacı olan bilgi, beceri ve tutuma sahip kılınması, eğitimin vazgeçilmez hedeflerinden olmalıdır" dedi.

Sağlıklı bir hayatın, sadece bilgiyle elde edilemeyeceğini dile getiren Özlü, "Bu bakımdan okullarımızda, tuvaletten sonra, yemekten önce ellerini yıkama, dişlerini her gün en az iki kere fırçalama, her gün duş alma, dengeli beslenme, alkol ve sigaradan uzak kalma, düzenli spor yapma, çöpünü çöp kovasına atma gibi temel alışkanlıkları çocuklarımıza kazandırmalıyız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sağlıklı davranışların, sadece öğretilmekle kalmaması, okul içerisinde yaşanarak öğrencinin bunlara alıştırılması gerektiğini kaydeden Özlü, şöyle devam etti:  "Eğer okulun tuvaletleri pislik içerisindeyse, lavaboların bazısında su akmıyor, sifonu tıkalı veya sabun bulunmuyorsa, okul bahçesinde öğretmenler elinde sigarayla dolaşıyorsa, okul kantininde sağlıklı veya hijyenik olmayan gıdalar satılıyorsa, okul bahçesi ve çevresinde çöpler düzenli toplanmıyorsa, biz öğrenciye sağlıklı yaşamayı nasıl öğretebiliriz? Bu bakımdan, okul yönetimleri, öncelikle okulun sağlıklı bir ortam haline gelmesi için gereken önlemleri almalıdır."

OKUL KANTİNLERİ

Özlü, okul sağlığı bakımından kantinlerin çok önemli alanlar olduğunu belirterek, "Okul kantinlerinde çalışanlar bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı kişiler olmalıdır. Sağlam karakterli, kötü alışkanlıkları ve madde bağımlılığı olmayan, temizlik ve hijyenik kültürü olan, toplumun değer yargılarını benimsemiş kişiler çalıştırılmalıdır. Görev sırasında özel önlük, maske, eldiven ve bone kullanmayı ihmal etmemelidirler. Bu kişiler bulaşıcı hastalıklar, el yıkama alışkanlığı, tırnak kesimi gibi kriterler açısından sık kontrol edilmelidir" dedi.

Kantin olarak kullanılan alanın kolay temizlenebilen, yeterince hava akımı olan, gıdaların hazırlandığı kısmın kalabalıkla temasının kesildiği bölmeler içeren, sigara kullanılmayan mekanlar olması gerektiğini ifade eden Özlü, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Buralarda satışa sunulan ürünler, mutlaka standartlara uygunluğu kanıtlanmış, bilinen marka ve isimlerden oluşmalı. Nerede, kimin tarafından ve ne koşullarda üretildiği belli olmayan, uygun şekilde ambalajlanmamış, son kullanma tarihi yazılmamış ürünler satılmamalı. Gerek hazırlanma ve gerekse saklama ve sunum sırasında gıdaların bozulmamaları için gereken önlemler alınmalıdır. Çay, kahve ve tost, hamburger gibi bazı mamullerin açıktan satışına sınırlı olarak izin verilirken, ayran, limonata gibi içeceklerin açıktan satışı engellenmeli. Bayatlamış, bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş, uygun koşullarda saklanmamış ürünler ile pişirilmeden soğuk yenen salata türü gıdaların açıktan satılmasına izin verilmemelidir."

Çikolata, şekerleme, çiklet, bisküvi, cips, gazlı içecekler gibi hazır gıdaların içerdikleri renk ve koku verici ya da koruyucu kimyasal maddeler nedeniyle çocukların sağlığını riske edebileceği, alerjik yapılı öğrencilere zararlı olabileceği, ayrıca aşırı yağ ve kalori içerikleriyle dengesiz beslenmeye neden olduklarının bilindiğine dikkati çeken Özlü, "Öğrenci kantinleri, bu tür gıdaların yüzlerce farklı türlerini vitrinlere dizip, çocuklarımızı bu tür ürünlere alıştırmak yerine, bunlardan birkaç sınırlı çeşitle yetinip, taze mevsim meyveleri, başta ceviz, fındık olmak üzere kuru yemişleri, haşlanmış yumurta, süt, yoğurt, ayran, peynir ve diğer süt mamullerini, doğal ve katkısız meyve suları gibi ürünleri öne çıkarmalıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Özlü, öğrenci kantinlerinin daha çok para kazanma peşindeki ticari zihniyetle değil, öğrencilerin okul içindeki gereksinimlerini en sağlıklı bir biçimde karşılamaya dönük bir hizmet anlayışı ve sorumluluğuyla işletilmesi gerektiğini söyledi.