EğitimMolekül Yapılı Element Nedir, Örnekleri Nelerdir?

Molekül Yapılı Element Nedir, Örnekleri Nelerdir?

16.06.2021 - 06:05 | Son Güncellenme:

Kimya dersinin konusu olan ve periyodik cetveli oluşturan elementler hakkında birçok bilgiler ile veriler sunulmaktadır. Bu bilgi ve veriler elementler hakkında bilgi almaya ve atom ile madde içerisinde elementlerin hareketlerini ve faaliyetlerini belirlemeye yaramaktadır. Peki, bu elementler arasında bulunan molekül yapılı element nedir? Bu molekül yapılı elementler nasıl açıklanmaktadır? Molekül yapılı elementlere hangi elementler örnek olarak gösterilebilir? İşte, molekül yapılı element hakkında tüm detaylar.

Molekül Yapılı Element Nedir, Örnekleri Nelerdir

Elementleri oluşturmakta olan aynı cinste bulunan atomlar doğada iki grup halinde bulunmaktadırlar. Bu tür atomlara sahip elementler molekül yapılı elementlerdir. Molekül yapıdaki elementlerin en küçük taneciği moleküller olmaktadır.

Molekül Yapılı Element Nedir?

Molekül yapılı element; yapısı içerisinde kendisinden başka madde bulundurmayan maddeler olarak ifade edilmektedir. Doğada saf olarak bulunan maddeler, bileşikler ve elementler olarak iki başlık olarak incelenmektedir. Elementlerin yapı birimleri olarak bilinen ifade atomlardır. Elementler hem fiziksel hem de kimyasal yöntemlerin denenmesi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamamaktadır.

Bir elementi oluşturan tüm atomların büyüklükleri ile bu atomlar arasında bulunan mesafeler aynı olmaktadır. Ancak bir elementin atomlarıyla başka bir elementi meydana getiren atomlar arasında bulunan mesafe ve atom büklükleri farklı şekilde görülmektedir. Kısacası her elementin atomları kendine hastır. Kendilerine özgü yoğunlukları ile atom ağırlıkları bulunmaktadır. Aynı element kullanılarak yapılan değişik maddelerde de aynı cins atomlar bulunmaktadır.

Molekül Yapılı Element Örnekleri

Molekül yapılı elementlere hidrojen, azot, kükürt, fosfor, karbon, oksijen, iyot gibi elementler örnek gösterilebilir. Elementi oluşturan atomların birbirlerine olan mesafeleri, elementin göstereceği hale göre değişebilmektedir. Katı maddelerde atomlar arası mesafe yoktur. Sıvı madde ise biraz mesafe vardır. Gazlarda bu atomlar arası mesafe en fazladır. Canlı ve cansız varlıklar üzerinde elementler bulunmaktadır ve simge ile ifade edilmektedir.

KEŞFETYENİ
Sinirlerine hakim olamadı! Seyircisine sert tepki gösterdi
Sinirlerine hakim olamadı! Seyircisine sert tepki gösterdi

Cadde | 20.04.2025 - 10:29

'Çalkala', 'Pırlanta', 'Nazar', 'Ders Olsun', 'İntikam', 'Gölge' gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan şarkıcı Demet Akalın, geçtiğimiz akşam Nevşehir'de sahne aldı. Mekanda sigara içenlere tepki gösteren ünlü şarkıcının o halleri gündem oldu.