01.04.2021 - 01:57 | Son Güncellenme:
Miri arazi kelimesinin sözlük anlamı "hazinenin malı olan, hükümetin" anlamına gelir. Kısacası, miri arazilerin mülkiyeti, devlete aittir.
Miri Arazi Nedir?
Mir kelimesi amir kelimesinin kısaltılmış halidir. Aynı zamanda mir unvanı da amir unvanı gibi çeşitli hükümdarı ifade etmek için ile kullanılan bir sözcüktür. Osmanlı sisteminde ise, padişah dışında başka bir devlet tüzel kişilik olmadığı için mirî arazi, devlete ait arazi olarak tanımlanabilir. Miri arazi mülkiyeti devlete ait olsa da bu maldan yaralanma hakkı yani intifa hakkı ise, belli bir bedel karşılığında süresiz olarak kişilere verilebilen arazilerdir.
Miri Arazi Türleri ve Özellikleri Nelerdir?
Miri arazi çeşitleri, Osmanlı Devleti döneminde sıkça görülen ve kullanım amaçlarına göre farklı gruplara ayrılan arazi türleridir. Bunlar ise, Havass-ı Hümayun, Malikane, Paşmaklık, Yurtluk, Mukataa, Ocaklık şeklinde adlandırılır.
Miri Arazinin Özellikleri
Mirî arazinin özelliklerini şu şekilde sıralanabilir;
Miri arazilerin mülkiyeti devlete aittir. Miri arazi terimi, Selçuklu döneminden bu yana kullanılan bir terimdir.
Bu devlet arazileri, işletilmek üzere tapu bedeli karşılığında reayaya tevfiz edilir. Bundan dolayı bu araziden yararlanmak hakkı da reayaya verilirdi. Mirî arazi üzerinde dirlik sistemi dışında da kullanılan çeşitli uygulamalar vardı. Mirî arazi, dirlik sistemi dışında arpalık, paşmaklık, malikâne, derbendci tımarı, tekaüt tımarı, ocaklık ve yurtluk olarak da bilinir ve gerektiğinde de gayrisahih vakıflara tahsis edilebilir.
Mirî arazi, önceden devleti temsil eden memurlar tarafından tevfiz ediliyordu.
Şimdilerde TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinde başrol oynayan ve Altay karakterine can veren Tolga Sarıtaş ve eşi Zeynep Mayruk'un bebek bekledikleri iddia edildi. Çiftin çıkan haberler sonrası sosyal medya paylaşımları dikkatlerden kaçmadı.