24.03.2022 - 17:03 | Son Güncellenme:
Meslek hastalığı üzerine yazılan kitaplardan bazıları şunlardır:
1- Ayşe Ledün Akdeniz - Meslek Hastalığı Kavramı Üzerine
2- Annie Thebaud Many - Çalışmak Sağlığa Zararlıdır
3- İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Tespit Süreci
Meslek Hastalığı Nedir?
Çalışma saatleri, iş tanımı ve çalışma şartları gibi nedenlerle görülen rahatsızlıklara meslek hastalığı denir. Meslek hastalıklarının %80'e yakını bedensel, geri kalanı ise ruhsal ve zihinseldir.
Bu hastalıkların ortaya çıkmasındaki en büyük nedenlerinden biri, iş yerlerinde gerekli önlemlerin alınmamasıdır. Çalışma saatlerini fazla olması ve stres ise daha çok ruhsal hastalıklara neden olur.
Meslek Hastalıkları İsimleri ve Nedenleri Nelerdir?
1- Pnömoni:
Halk arasında daha çok zatürre olarak bilinen pnömoni hastalığının belirtileri inatçı öksürük, yüksek ateş, halsizlik ve nefes darlığıdır. Yeteri kadar havalandırılmayan kapalı yerlerde çalışan kişilerin zatürreye yakalanma riski, diğer çalışanlara göre daha fazladır.
2- Akut Radyasyon Sendromu:
Radyasyon oranı yüksek olan yerlerde, güvenlik ekipmanları kullanmadan, uzun süreli çalışmak akut radyasyon sendromuna neden olur.
3- Anksiyete Bozukluğu:
Stresli ortamlarda çalışan ve iş yerinde mobinge maruz kalan kişilerde anksiyete bozukluğu görülür.
4- Karpal Tünel Sendromu:
Karpal tünel sendromunda el bileklerinde güç kaybı yaşanır. Genellikle fabrikaların paketleme ve taşıma bölümlerinde çalışan kişilerde karpal tünel sendromu görülür. Bunun nedeni elin, mesai saatleri içerisinde binlerce kez aynı hareketleri yapmasıdır. Bu hareketler bileklerdeki sinirlerin sıkışmasına ve şiddetli ağrıya neden olur.