01.04.2021 - 02:03 | Son Güncellenme:
Merkezi yönetim, mertebeler silsileleri ile merkeze yani devlete bağlı kişilerden oluşur. Bu nedenle kararların tamamı devlet tüzel kişiliğin adı ve bünyesi altında kalır.
Merkezi Yönetim Nedir?
Merkezden yönetim, kamu hizmetlerinde birlik ve bütünlüğü sağlamak için söz konusu olan hizmetlerle ilgili alınan kararların ve hayata geçirilen faaliyetlerin merkezi hükümet ve onun hiyerarşik yapısı içinde yer alan örgütler tarafından yürütülmesi anlamına gelir.
Merkezden yönetim ilkesi, "siyasi" ve "idari" olmak üzere ikiye gruba ayrılır. Siyasi bakımdan merkezden yönetim, bir ülkede hükümetin ve yasama organının tek olmasını ve buna bağlı olarak da hukuki birliğin mevcut bulunmasını ve siyasi otoritenin tamamen merkezdeki iktidarda toplanması olarak açıklanır.
Merkezden Yönetim Özellikleri Nelerdir?
Merkezden yönetim sisteminde kamu kurumlarının hizmetleri ve tüm unsurları tek bir merkezde toplanır. Aynı zamanda kararları alma, uygulama yetkisi de o merkeze aittir. Merkez kararı aldıktan sonra kararın uygulanması için alt birimleri yetkilendirir. Bu da hiyerarşi aracılığı ile işler.
Devlet tüzel kişiliği, kendinden başka diğer tüzel kişilere yetki aktarımını yapmayı reddeder. Aynı zamanda merkezden yönetim ilkesi, yönetimin birliği ilkesi ile bağdaşır.
Ülkenin dört bir yanında bulunan tüm idari organlar tek bir elde toplandığından merkezi güç, hizmetler belirledikten hemen sonra hızlı bir şekilde kararları hiyerarşik yapı ile uygulamaya başlar.
Merkezden Yönetim Nasıl Uygulanır?
Kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesi, merkeze bağlı olmayan otoriteler aracılığı ile uygulanır. Ama bu otoriteler hiyerarşik düzene uygun olarak yürütülür.
'Çalkala', 'Pırlanta', 'Nazar', 'Ders Olsun', 'İntikam', 'Gölge' gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan şarkıcı Demet Akalın, geçtiğimiz akşam Nevşehir'de sahne aldı. Mekanda sigara içenlere tepki gösteren ünlü şarkıcının o halleri gündem oldu.