EğitimMegapiksel Nedir, Ne İşe Yarar? Fotoğraflarda Megapiksel Ne Kadar Önemlidir?

Megapiksel Nedir, Ne İşe Yarar? Fotoğraflarda Megapiksel Ne Kadar Önemlidir?

30.03.2021 - 01:32 | Son Güncellenme:

Günümüzde telefon satın alırken megapiksel terimi ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Özellikle telefon tercihlerinde kameraların kaç megapiksel olduğuna pek çoğumuz dikkat etmekteyiz. özellikle çekilen fotoğrafların kalitesi için megapiksel büyük önem taşımaktadır. Peki megapiksel nedir, ne işe yarar? Fotoğraflarda megapiksel ne kadar önemlidir? Sizlere megapiksel terimi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Megapiksel Nedir, Ne İşe Yarar Fotoğraflarda Megapiksel Ne Kadar Önemlidir

Telefonların kamera kalitesi bakımından megapiksel çok önemlidir. Çekilen resimlerin daha net ve daha kaliteli çıkması için kameraların kaç megapiksel olduğu araştırılmaktadır.

Haberin Devamı

 Megapiksel Nedir, Ne İşe Yarar?

 Fotoğraflarda yer alan pikselleri ifade eden terime megapiksel adı verilmektedir. Ayrıca kamera sensörü pikselleri de megapiksel terimi ile ifade edilmektedir. 1 megapiksel görülen her 1 milyon piksele eşittir. 

 Megapiksel bir fotoğraf karesindeki görüntüyü oluşturan taneciklerin sayısı ve çözünürlük birimi olmaktadır. Fotoğrafta yer alan her bir görüntü noktacığı piksel olarak adlandırılmaktadır. Çözünürlük ise megapiksel olarak adlandırılır. 

 Fotoğraflarda Megapiksel Ne Kadar Önemlidir?

 Bir fotoğrafın oluşturduğu noktaların toplamına çözünürlük adı verilmektedir. Çözünürlük fotoğraflarda daha fazla detay sunması bakımından çok önemlidir. Fotoğraf makinelerinde çözünürlük ne kadar yüksek ise fotoğrafları oluşturan pikseller de o kadar güçlü olmaktadır. Bu nedenle fotoğrafın çekildiği cihazın megapikseli ne kadar yüksek ise detayları da aynı oranda yüksek olmaktadır.

Haberin Devamı

 Fotoğraflarda çözünürlük veya detay tek başına bir çözüm olmasa da genel olarak yüksek çözünürlüğün fotoğraflara büyük katkılar sağladığı da bilinmektedir. Ayrıca bir fotoğrafa çekim sonrası zoom girme imkanı çözünürlük sayesinde olmaktadır. Bu nedenle ne kadar çözünürlük var ise o kadar zoom girebilme imkanı da bulunmaktadır. 

 Yüksek çözünürlüğün diğer bir faydası ise fotoğraflara sonradan kroplayabilme imkanı sunmasıdır. Böylece megapikseli yüksek olan makinelerde konuları çok geniş fotoğraflayıp daha sonra kadraj alarak yeni kareler oluşturabilme imkanı bulunmaktadır.