17.03.2021 - 00:09 | Son Güncellenme:
Meclisler, ülke yönetimlerinde çok büyük öneme sahip organlardır. Meclis hükümet sisteminde ise hükümet görevini de meclis üstlenmiştir. Bu bakımdan, meclisin yetkileri en üst düzeydedir ve en güçlü organ meclis haline gelmiştir. Çeşitli özellikleri ön plana çıkmaktadır.
Meclis Hükümeti Sistemi Nedir?
Kuvvetler birliği esas alınan ve meclisin tek başına tüm ülkeyi yönettiği sistem, meclis hükümeti sistemi olarak isimlendirilmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasının ardından Cumhuriyetin ilanına kadar olan kısımda meclis hükümeti sistemi ülkemizde de görülmüştür. Meclisin başkanlığını yapan kişi aynı zamanda hükümetin de başkanı görevini yerine getirmektedir. Bundan dolayı meclisin ve meclis başkanının yüksek yetkileri bulunmaktadır.
Meclis Hükümeti Özellikleri Nelerdir?
Meclis hükümeti sistemine göre meclisin başkanlığını yapan kişi aynı zamanda hükümetin de başkanlığını yapmaktadır. Meclisin üzerinde hiçbir güç bulunmamaktadır. Yasama, yürütme ve yargı organları meclis üzerinde toplanmıştır. Tek meclis hakimdir. Bakanlar, meclis tarafından teker teker seçilir. Tek dereceli değil, çift dereceli seçimler uygulanmaktadır. Bu şu anlama gelmektedir: halk delegeleri seçer, delegeler ise vekilleri seçer. Bundan dolayı tam bir demokrasi örneği olarak kabul edilmemektedir.
'Çalkala', 'Pırlanta', 'Nazar', 'Ders Olsun', 'İntikam', 'Gölge' gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan şarkıcı Demet Akalın, geçtiğimiz akşam Nevşehir'de sahne aldı. Mekanda sigara içenlere tepki gösteren ünlü şarkıcının o halleri gündem oldu.