03.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYSEL BOZAN YILMAZ - MEB, sınav başvurularını otomatik olarak gerçekleştirdi ancak sınava girmek zorunlu değil. Buna rağmen 8. sınıfta öğrenim gören yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin yüzde 90’ının sınava katılması bekleniyor. Çünkü Anadolu, fen, sosyal bilimler başta olmak üzere, yabancı kolejlerin de aralarında bulunduğu pek çok özel lise LGS ile öğrenci alacak. Bu okulları kazanamayan öğrenciler ise yerel yerleştirmeyle adresine en yakın okullardan birine girebilecek. O nedenle sınava katılım yüksek olacak.
Değişiklik yok
LGS’de herhangi bir değişiklik yok. Sınav, iki oturumda gerçekleşecek. Saat 09.30’da başlayacak 1. oturumda Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden 50 soru sorulacak ve 75 dakika süre verilecek. Saat 11.30’da başlayacak 2. oturumda Matematik ve Fen Bilimleri’nden 40 soru yer alacak ve süresi 80 dakika olacak. Sosyal medyada yanlış cevaplar doğruları götürmeyecek gibi bir bilgi dolaşıyor ancak bu doğru değil. Çünkü yanlış yapılan her 3 soru için 1 doğru cevap geçersiz sayılacak.
Kayıt takvimi sıkışık
Devlet liseleri için kayıt takvimi henüz netleşmedi. Geçen yıl 5-16 Temmuz’da tercihler alınmıştı. Bu yıl 9-12 Temmuz’da Kurban Bayramı var. O nedenle bayramdan önce tercihlerin tamamlanacağı tahmin ediliyor. Yabancı liseler ile Türk özel okulların kayıt takvimi ise belli oldu. Bu yıl özel liselerde tek ön kayıt ve kesin kayıt olacak. 4 kez düzenlenecek serbest kayıt döneminde ise aynı gün içinde tüm kayıtlar tamamlanacak. Kayıtlar 30 Haziran’da başlayacak; 8 Temmuz’da sona erecek. Her yıl olduğu gibi özel okullara kesin kayıt yaptıranlar devlet okullarını tercih edemeyecek. O nedenle aileleri çok yorucu ve yoğun geçecek bir tercih dönemi bekliyor.
Kontenjanlar açıklanmadı
LGS ile öğrenci alan devlet okullarının kontenjanları henüz açıklanmadı. 30 Haziran’da sınav sonuçları ile birlikte yayınlanacak Ortaöğretime Geçiş ve Yerleştirme Kılavuzu’nda kontenjanlar netlik kazanacak. Geçen yıl sınavla öğrenci alan devlet okullarının kontenjanı 174 bin 160’tı. LGS’ye giren öğrencilerin yüzde 13-14’ü, sınavla öğrenci alan devlet liselerinden birine girebildi. Geçen yıl, önceki yıla göre kontenjanlar artırılmıştı, bu yıl yine bir artış olur mu bilinmiyor.