EğitimLanugo Nedir, Ne İşe Yarar? Lanugo Tüyleri Ne Zaman Dökülür?

Lanugo Nedir, Ne İşe Yarar? Lanugo Tüyleri Ne Zaman Dökülür?

14.09.2022 - 01:50 | Son Güncellenme:

Lanugo, bebeklerdeki ayva tüyü olarak da bilinen tüylerdir. Lanugo tüyleri hamilelikte başlar ve doğumdan en geç 4 ay sonrasına kadar tamamen dökülür. Lanugo tüyleri tamamen döküldükten sonra bebeğin kendi saçları ve kılları çıkmaya başlar. Lanugo tüylerinin ne işe yaradığını ve ne zaman döküldüğünü de ayrıntıları ile derledik.

Lanugo Nedir, Ne İşe Yarar Lanugo Tüyleri Ne Zaman Dökülür

Lanugo tüylerinin bir kısmı hamileliğin sonunda dökülür. Lanugo tüylerinin tamamen dökülmesi doğumdan sonra en geç 4 ay içinde olur.

Haberin Devamı

Lanugo Nedir, Ne İşe Yarar?

Lanugo, bebeklerin anne karnında oluşmaya başlayan tüylerine verilen isimdir. Lanugo tüyleri bebeklerin doğuma yakın ve doğumdan sonra tamamen dökülen tüyleridir. Lanugo tüyleri kalıcı değildir ve mutlaka tamamen dökülür. Lanugo tüylerinin en önemli özelliklerinden biri bebeğin cildi üzerinde koruma kalkanı oluşturması olarak bilinen. Rahimde kalın ve yağlı bir madde olan verniks kazeoza bebeğin cildini tamamen kaplar. Bebeğim rahim içinde daha sıcak kalması da lanugo tüyleri sayesinde mümkündür.

Lanugo Tüyleri Ne Zaman Dökülür?

Yenidoğan bebeklerin vücutlarındaki tüylere lanugo tüyleri denir. Bebeklerin çoğunda lanugo tüyleri olur ve genelde bu tüyler bebek anne karnındayken oluşur. Bebeklerin lanugo tüyleri 14. haftadan itibaren oluşmaya başlar ve 20. haftaya kadar devam eder. Bir kısmı anne karnındayken dökülürken bazıları da doğumdan sonra dökülür. Doğum olmadan birkaç hafta önce lanugo tüyleri dökülmeye başlar. Doğumdan sonra da en geç 4. haftaya kadar tamamen dökülmüş olur. Bebeğin lanugo tüyleri tamamen döküldükten sonra kendi saçları ve kılları çıkmaya başlar.