17.03.2021 - 05:34 | Son Güncellenme:
Zaman içerisinde, farklı yaşantılar aracılığıyla kültür içerisinde değişiklikler yaratabiliyor veya olmayan yeni kültürler meydana çıkarabiliyoruz. İşte bu tarz olaylar, kültürlenme ve kültürleşme kavramlarıyla nitelendiriliyor. Kültürlenme basitçe yeni bir kültürün oluşması anlamına gelirken, kültürleşme ise farklı kültürlerin birbirini etkilemesi olarak karşımıza çıkıyor.
Kültürlenme ve Kültürleşme Nedir?
Kültürlenme; toplumun alt kültüründen veya farklı kültürlerden gelen insanların birbirleriyle buluşması aracılığıyla ortada bulunmayan yeni bir kültür oluşturmasıdır. Bu şekilde, yepyeni bir kültüre varılmış olunur.
Kültürleşme ise, iki farklı kültürün birbirini etkilemesi yoluyla meydana gelmektedir. Bunun için, farklı kültüre sahip iki farklı grubun ya da bireyin bir araya gelmesi ve kültürlerin yayılması gerekmektedir. Bu durumda, iki kültür iç içe geçer ve birbirini etkiler.
Kültürlenme ve Kültürleşme Örnekleri Nelerdir?
Kültürlenmeyi anlamak için kırsal alandan kente göç eden birini ele alabiliriz. Kişi farklı kültürlerle karşı karşıya gelebilir. Bu durumda, kişinin kendi kültürüyle birlikte kentte gördüğü kültürlerin harmanlanması ortaya yeni bir kültür çıkarabilmesine sebebiyet verebilmektedir.
Kültürleşme için farklı kültürlerdeki iki kişinin evlenmesini örnek olarak gösterebiliriz. Bu şekilde, ev içerisinde iki farklı kültür bir arada yaşanabilir ve kültürlerin birbirinden etkilenmesi yoluyla kötüleşme meydana gelebilmektedir.
'Çalkala', 'Pırlanta', 'Nazar', 'Ders Olsun', 'İntikam', 'Gölge' gibi şarkılarıyla hafızalara kazınan şarkıcı Demet Akalın, geçtiğimiz akşam Nevşehir'de sahne aldı. Mekanda sigara içenlere tepki gösteren ünlü şarkıcının o halleri gündem oldu.