11.11.2021 - 16:44 | Son Güncellenme:
Doktorlukta bir alanda uzmanlık için tıpta uzmanlık sınavı denilen bir sınav bulunmaktadır. Normal lisans eğitimini tamamlayan ve bir alanda uzmanlaşmak isteyen doktor adayları bu sınava girmektedir. TUS içinde birçok alan bulunmaktadır. Bunlar içinde genel cerrahi, kardiyoloji, dermotoloji, acil tıp, tıbbi genetik, dahiliye, anestezi, beyin cerrahisi, kulak burun boğaz gibi alanlar yer almaktadır. Bunlar içinde kulak burun boğaz en çok merak edilen uzmanlık alanlarından bir tanesi olmaktadır.
Kulak Burun Boğaz Doktoru Olmak
Kulak burun boğaz doktoru tanımsal olarak kulak, burun, boğaz ile baş boyun kısmındaki hastalıkların hem teşhis edilmesini hem de tedavisini sağlayan uzman kişidir. Bulunduğu yerin genel çalışma anlayışına uygun olarak araç, gereç ve ekipmanları aktif bir biçimde kullanması beklenmektedir. Kulak burun boğaz doktoru olmanın ilk koşulu 6 yıllık tıp eğitiminden geçmektir. Sonrasında tıpta uzmanlık sınavı yapılmaktadır.
Sınava girip iyi bir derece ile uzmanlık eğitimi almaya hak kazanmak gerekmektedir. Bu hak kazanılmış ise 5 yıllık bir uzmanlık eğitimi süreci başlamaktadır. 5 yıllık uzmanlık eğitimi kendi içinde 3,1 ve 1 yıl şeklinde ayrılmaktadır. 3 yıllık süreçte kulak burun boğaz ikametgahı verilmektedir. 1 yıl genel cerrahi eğitimi vardır. Son olarak 1 yıl, toplam 5 yıl olan ikametgah eğitimi tamamlamak için ek eğitim vardır. Bu şekilde kulak burun boğaz doktoru olmanın adımları birer birer atılmış olmaktadır.