EğitimKonuşturma Sanatı Nedir? Açıklamaları İle Konuşturma Örnekleri

Konuşturma Sanatı Nedir? Açıklamaları İle Konuşturma Örnekleri

19.05.2021 - 03:16 | Son Güncellenme:

Hem olay hem de düşünce yazılarında birçok söz sanatı kullanılmaktadır. İntak adıyla da bilinen konuşturma sanatı ise daha çok öykü, roman, masal ve fabl gibi olay yazılarında karşımıza çıkar. Anlatımı güçlendirmek ve zenginleştirmek için yapılan konuşturma sanatında hem cansız varlıklar hem de hayvanlar, insanlar gibi konuşabilir. Konuşturma sanatı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Konuşturma Sanatı Nedir Açıklamaları İle Konuşturma Örnekleri


İntak sanatı genellikle teşhis ile birlikte kullanılır. Teşhisin diğer adı kişileştirmedir. Hayvanların, bitkilerin ve cansız varlıkların, insanlar gibi hareket edip düşünebilmesi teşhistir. Her intak sanatında teşhis vardır ancak her teşhis sanatında intak yoktur. Çünkü bazı metinlerde insan dışındaki varlıklar, insani özellikler taşısa bile konuşmazlar.

Konuşturma Sanatı Nedir?

Hayvanların, bitkilerin, masa ve sandalye gibi cansız varlıkların insanlar gibi konuşmasına, intak ya da konuşturma sanatı adı verilir. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un kaleme aldığı Benim Adım Kırmızı adlı romanda, köpek ve kuyunun konuşması, konuşturma sanatına örnek olarak gösterilebilir.

Açıklamaları ile Konuşturma Örnekleri

Konuşturma sanatı en fazla masal türündeki eserlerde kullanılır.

Örnek -1- Kırmızı Başlıklı Kız Masalı

Kırmızı başlıklı kız anneannesine yemek götürmek için yola çıkar. Kestirme olduğu için ana yoldan değil ormandan gitmeye karar verir. Ormanda karşısına bir kurt çıkar ve konuşmaya başlar.

-Bu saatte nereye böyle?
- Anneanneme yemek götürmeye.

Kurdun, bir insan gibi kırmızı başlıklı kızı takip edip karşısına çıkması teşhis, onunla konuşmaya başlaması ise intak sanatına örnek olarak gösterilebilir.

Örnek -2- Tilki ile Karga

Ana karakterlerini hayvanların oluşturduğu kısa masallara fabl denir. İlk kez Fransız yazar La Fontainne tarafından kaleme alınmış olan fablların tamamında intak (konuşturma) sanatı vardır.

Tilki karganın yemek üzere olduğu peynire göz koyar. Karganın konduğu ağacın altına gelerek onu övmeye başlar. Karganın sürekli şarkı söylemesi gerektiğini çünkü sesinin çok güzel olduğunu söyler. Karga, tam peyniri ağzına atmışken tilkinin sözlerine kanar ve şarkı söylemeye başlar. Gagasını açtığı anda ağzındaki peynir düşer.

Bu fablda da tilkinin tuzak kurması teşhis, karga ile konuşup onu kandırması konuşturma sanatına örnek olarak gösterilebilir.