EğitimKlasik Koşullanma Nedir Ve Örnekleri Nelerdir?

Klasik Koşullanma Nedir Ve Örnekleri Nelerdir?

27.05.2021 - 11:22 | Son Güncellenme:

Klasik koşullanma kısacası, davranışçı bir öğrenme teorisidir. Doğal olarak ortaya çıkan bir uyarıcı ve bir çevresel uyaran tekrar tekrar eşleştirildiği zaman, çevresel uyaranın sonunda doğal uyarana benzeyen bir tepki ortaya çıkaracağını düşünür. Klasik şartlandırma ile ilgili en ünlü çalışmalar ise, Rus fizyolog Ivan Pavlov'un köpeklerle yaptığı deneylerdir. Klasik koşullanma nedir ve örnekleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Klasik Koşullanma Nedir Ve Örnekleri Nelerdir

Pavlov bir psikolog olmamasına rağmen klasik şartlandırma üzerine yaptığı çalışmasının fizyolojik olduğuna inanmasına rağmen, keşfinin psikoloji üzerinde önemli bir etkisi daha oldu. 

Haberin Devamı

Klasik Koşullama Nedir?

Klasik koşullanma, bir fizyolog olan Ivan Pavlov’un, köpeklerin salya sistemlerini araştırması sonucunda ortaya çıktı. Araştırdığı köpeklerin ayak seslerini duymasıyla ya da bakıcılarını görmesi bile salya akıttığını fark eden Pavlov, bu salya tepkisinin normalde ete karşı göstermesi gerektiğini biliyordu. Bunun üzerine araştırma yapan Pavlov, araştırmalara yeni bir yön vererek köpeklerin neden et dışındaki uyarıcılara tepki gösterdiğini araştırmaya başladı.

Klasik Koşullama Örnekleri

Klasik koşullama, canlıların doğal uyarıcılara verdiği tepkileri yapay uyarıcılara da verip vermediğini araştıran bir öğrenme teorisidir. Bu teoriye göre köpeklerin et dışında başka uyarıcılara karşı da heyecanlanarak salya akıtması araştırılmıştır. Klasik şartlandırma, otomatik olarak bir şekilde meydana gelen bir uyarandan hemen önce ortama nötr bir uyaranın yerleştirilmesini gerekir. Bunun sonucunda sonuçta eski nötr uyarana öğrenilmiş bir tepki verir. 

Haberin Devamı

Pavlov'un deneylerinde, karanlık bir odaya ışık tutarken ya da bir zili çalarken bir köpeğe yiyecek verdi. Yiyecek köpeğin ağzına konduğun zaman köpek otomatik olarak salya akıtmaya başlıyordu. Yiyecek sunumu tekrar tekrar ışık ya da zil ile birlikte verildikten sonra, köpek, yiyecek sunulmadığında bile ışığı gördüğün ya da zili duyduğu zaman salya akıtmaya başladı. Yani kısacası, köpek, daha önce nötr olan uyaranı tükürük tepkisi ile ilişkilendirerek şartlandırıldı.