25.05.2021 - 15:49 | Son Güncellenme:
Süt sığırlarında kullanılmakta olan yemler kesif yem ve kaba yem olarak ikiye ayrılmaktadır. Arpa, mısır, fabrika yemleri, ay çiçek tohum küspesi gibi besinler kesif yem olarak isimlendirilmektedir.
Kesif Yem Nedir?
Birim hacminde daha çok besin maddesi olan yemler kesif yem olarak isimlendirilmektedir. Kesif anlam bakımından yoğun demektir. Bazı kaynaklarda ise konsantre yem olarak da ifade edilmektedir. Birim hacmindeki sindirilebilir besin miktarları daha fazladır. Bunun yanında yapısında bulunan selüloz daha az olmaktadır.
Gıda amacı ile üretilen hayvanların besi döneminin uzun olduğu hayvanlarda et bağlama zamanı bittiğinde hayvan artık yağ bağlamaya başlamaktadır. Eğer bir hayvan uzun bir dönem kesif yemler ile beslenirse yağ bağlama oranında artış meydana gelmektedir.
Kışın kesilen hayvanlar yazın kesilen hayvanlara oranla daha yağlı bir yapıda olmaktadır. Bir hayvanın bir günde yediği yem rasyon olarak isimlendirilmektedir. Rasyonların %60'lık kısmı kaba yemden meydana gelirken %40'lık kısmı kesif yemlerden meydana gelmektedir.
İşletmelerin kendi kaba yemlerini üretmesi durumunda besleme masrafları düşmektedir. Bunun yanında hayvanlardan daha çok verim sağlanır. İşletme bütçesinde yem fiyatlarında olan dalgalanmalardan etkilenmemesi için bazen yem bitkileri satılarak işletme gelirinin artması sağlanabilmektedir.
Kesif Yem Örnekleri Nelerdir?
Kesif yemler selüloz bakımında fakir olan yemlerdir. İçerisinde kolay sindirilen besin maddeleri bulunmaktadır
Fabrika Yemler
Protein Ağırlıklı yemler
Enerji Ağırlıklı Yemler kesif yemlere örnek olarak gösterilebilir.
Karma yemler hayvanların enerji, vitamin, mineral ihtiyaçlarının karşılanması için verilen ve belli formüllere göre hazırlanan yemlerdir.
Enerji ağırlıklı yemler; arpa, buğday, çavdar, razmol, kepek, mısır, yulaf, sorgum pancar posası, melas, patates posası, pancar posası peleti olabilir.