EğitimKeman Nedir, Ne İşe Yarar? Keman Nasıl Çalınır?

Keman Nedir, Ne İşe Yarar? Keman Nasıl Çalınır?

13.02.2022 - 02:45 | Son Güncellenme:

Keman nedir ne işe yarar sık sık araştırılan müzik aletlerinden biridir. Özellikle ilgi çekici bir müzik aleti olmasından dolayı da sık sık internetten araştırılan aletler arasındadır. Bu bakımdan keman nedir ve nasıl çalınır öğrenebilir siz de çalmak ya da çalmamak konusunda tercih yapabilirsiniz. Keman nedir, ne işe yarar? Keman nasıl çalınır tüm detayları ile sizler için derledik.

Keman Nedir, Ne İşe Yarar Keman Nasıl Çalınır

Keman, dört telli ve yaylı bir çalgıdır. Aynı zamanda keman viyolonsel ve viyola'nın da bulunduğu violin ailesinin en yüksek tondaki en küçük üyesidir.

Keman Nedir, Ne İşe Yarar?

Keman, viyola ve viyolonsel'in bulunduğu violin ailesindeki en yüksek tona saip olan en küçük üyedir. Dört telli ve yaylı bir müzik aleti olan keman arşe adındaki bir yay ile çalınır. Bu yayın orijinali at kılından yapılsa da günümüzde farklı materyallerden olanları da mevcuttur. Keman telleri kalından inceye doğru sol, re, la, ve, mi olarak gider. Kemanda perde yoktur ve aynı zamanda en çok da Batı müziğinde kullanılır. Osmanlıdan günümüze kadar Türk müziğinde de Kemana sık sık yer verilmiştir.

Keman Nasıl Çalınır?

Keman evde öğrenilmesi zor bir müzik aleti olduğundan bir öğretmen ile çalışmak daha kolaydır. Evde öğrenilmesi karmaşık olsa da vakit ayırarak öğrenmek de mümkündür. Keman çalarken en önemli şeylerden biri doğru pozisyonda çene, boyun ve omuz aracılığı ile kemanı konumlandırmaktadır. Sonrasında keman ve yay temas ederek kemandan ses çıkması sağlanır. Kemanın akort sisteminin Türk müziği için ayarlandığında do, sol, re, la şeklinde olması gerekir. Batı müziğinde ise sol, re, la, mi olarak akort ayarı yapılır. Keman çalmak için nota bilgisi, kulak ve doğru pozisyon en önemli unsurlardandır.