24.05.2022 - 01:25 | Son Güncellenme:
Kalker, deniz ve okyanus havzalarında eriyen kirecin önce dibe çökmesi sonra da taş haline gelmesi ile ortaya çıkar. Özellikle inşaat sektöründe çokça kullanılan kalker diğer adıyla da kireç olarak bilinir.
Kalker Nedir, Ne İşe Yarar?
Kalker, okyanus ya da deniz havzalarında erimiş kirecin dibe çökmesi ve sonrasında taş haline gelmesi ile oluşan bir taştır. Kalkerin diğer adı da kireç olarak bilinir. Kalker taşının oluşması için kalsiyum karbonat tuzundan meydana gelen tortul kayaçlara ihtiyaç olur.
Kalker taşlarının yapılarında %90 oranında kalsiyum karbonat bulunur. Bu oran artabilir fakat daha az olmaz. Kireç taşı kullanım alanı da geniş olan ve birçok alanda kullanılan bir taştır. Kireçtaşı yani kalker kirecin ham maddesidir ve bunun dışında çimentonun da %70 ana maddesidir. İnşaat sektöründe sıkça tercih edilen kalker soda imalatında, cam sanayisinde ve şeker üretiminde de kullanılır.
Kalker Nerelerde Kullanılır?
Kireç taşı geçmişten günümüze kadar birçok farklı alanda kullanılmış ve kullanılmaya da devam edilmektedir. Evlerin, köprülerin ya da yolların temelinde kalker tercih edilir. Bunun dışında inşaatlardaki çimento gibi yapı malzemelerin yapılması için de kalker kullanılır.
Beton dökme işlemlerinde ve asfaltı yolların yapımında da mıcır olarak kalker tercih edilir. Alt yapı malzemesi olan mıcır termik santrallerde kullanılır. Cam sanayinde ve şeker üretiminde de kullanılır.