Eğitimİradi İşsizlik Nedir, Nasıl Olur? İradi İşsizlik Sebepleri Nelerdir?

İradi İşsizlik Nedir, Nasıl Olur? İradi İşsizlik Sebepleri Nelerdir?

01.06.2022 - 16:40 | Son Güncellenme:

Çalışma hayatında olan ve herhangi bir sebepten ötürü çalışmayı reddeden kimseler iradi işsizlik uygulamaktadır. İradi işsizlikte kişiler kendi istekleri ile işi bırakmaktadır. Cari ücret ya da kanunda belirtilen miktarın karşılanmaması durumunda kişilerin çalışma hakları iradi işsizlik nedeni ile feshedilebilmektedir. Fesheden anlaşmalar tamamen çalışanın kendi iradesine göre yapılmaktadır. İradi işsizlik nedir, nasıl olur ve sebepleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.

İradi İşsizlik Nedir, Nasıl Olur İradi İşsizlik Sebepleri Nelerdir

İradi işsizliğin pek çok nedeni bulunmaktadır. Kanunlara uygun şekilde hareket etmeyen firmaların çalışanları istedikleri zaman sözleşmelerini feshederek iradi işsizlik haklarını kullanabilmektedir. İradi işsizlikte kişi kendi isteği ile bilerek işi bırakmaktadır. İstediği ya da aradığı çalışma şartlarına uymayan işler için kişi iradi olarak işsizlik talebinde bulunmaktadır.

Haberin Devamı

İradi İşsizlik Nedir ve Nasıl Olur?

İradi işsizlik, kişi çalıştığı firma içerisinde isteklerinin karşılanmaması ya da kanuna uygun hareket edilmediği takdirde kendi isteği ile işi bırakma durumudur. İradi işsizlik tamamen kişinin kendi iradesine bağlı olarak yapılmaktadır.

İradi işsizlik nedenleri oldukça kapsamlıdır. Kanuna uygun şekilde iradi işsizlik nedenleri araştırılarak gerekçe sunulmaktadır. İradi işsizlik için dilekçe yazılmalı ve nedenler sırasıyla belirtilmelidir. Böylelikle firma hiçbir yaptırım gerçekleştirmeden kişini iş haklarını feshetmektedir. İradi işsizlik nedenleri kişinin kendi tercihine bağlı olarak ilerlemektedir.

İradi İşsizlik Sebepleri Nelerdir?

Herhangi bir sebeple iradi işsizlik gerçekleşmektedir. Çalışma hayatı içerisinde artık olmak istemeyen kişiler iradi işsizlik ile beraber işi bırakmaktadır. Aynı zamanda kişilere kalan miras ya da yüklü bir miktar para da işi bırakma sebepleri arasında gösterilmektedir. Kişiler kendi hayat kalitelerini garanti altına almak için çeşitli yatırımlar gerçekleştirmektedir. Buna göre pek çok kişi iradi işsizliğe yönelmekte ve kendi kendine yetebilmeyi tercih etmektedir. İradi işsizlik her yaşı ya da iş alanını kapsamaktadır.