DünyaBüyük savaş için 48 saat! Alev çemberi kuzey cephesini sardı, dünya tetikte

CANLI Büyük savaş için 48 saat! Alev çemberi kuzey cephesini sardı, dünya tetikte

20.09.2024 - 08:54 | Son Güncellenme:

İsrail, Lübnan’da çok sayıda noktaya saldırı düzenledi. Lübnanlı siyasetçi tehlikeli 48 saate işaret etti, Jerusalem Post Nasrallah'ın konuşmasının şifrelerini yazdı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal edip kan gölüne çevirdiği savaşın 350'inci günü... Savaşın etkileri tüm bölgeye yayıldı, gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

megaphone

CANLI BİLDİRİYORUZ

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI: LÜBNAN'I TERK EDİN

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Lammy görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Mikati ile görüştüm ve Lübnan'da artan gerilim ve sivil kayıplardan duyduğum derin endişeyi dile getirdim. Mavi Hat boyunca istikrar ve güvenliğin yeniden tesis edilmesi için müzakere edilmiş bir çözüme duyulan ihtiyacı ele aldık” dedi.

Lammy X hesabında yaptığı paylaşımda, "Lübnan'daki İngiliz vatandaşlarına mesajım, ticari seçenekler devam ederken ayrılmaları yönünde. Gerginlikler yüksek ve durum hızla kötüleşebilir" diye yazdı.

İSRAİL LÜBNAN SINIRINDAKİ YERLEŞİMLERDE YENİ GÜVENLİK TALİMATLARI AÇIKLADI

İsrail ordusu, ülkenin kuzeyinde yer alan Yukarı Celile'deki sınıra yakın İsrail yerleşim yerlerinde yeni güvenlik talimatları açıkladı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde yaşanan olayların gölgesinde durum değerlendirmesi yapıldığı ve bir dizi güvenlik önlemi alındığı belirtildi.

Açıklamada, güvenlik önlemleri çerçevesinde söz konusu bölge sakinlerinden yerleşim yerlerindeki hareketliliği azaltmaları, toplu halde bulunmaktan kaçınmaları, yerleşim yerlerinin kapılarını kontrol altında tutmaları ve korunan bölgelerin yakınında kalmaları istendi.

TEHLİKELİ 48 SAAT! DÜNYA İZLİYOR


Lübnanlı siyasetçi, ülkede iletişim cihazlarının patladığı saldırıların ardından tırmanış riskinin son derece yüksek olduğu konusunda uyardı.

Lübnan Ekonomi Bakanı Emin Salam Perşembe günü CNBC televizyonuna verdikleri demeçte, önümüzdeki 48 saatin özellikle tehlikeli olacağını kaydetti.

Ekonomi Bakanı, "Kesinlikle çok ciddi bir tırmanış. Provokasyona yol açmayacak hiçbir tırmanış eylemi görmüyorum ve en çok korktuğumuz şey bu, çünkü dün olanlar çatışmanın daha da tırmanmasına sebep olacak" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu gerçekten çok çok tehlikeli bir 48 saat olacak ve bu ülke tepkinin nasıl olacağını görecek."

BÖLGEDE TOPYEKUN SAVAŞ KORKUSU

Lübnan siyasetinin büyük bölümüne hakim olan Hizbullah, halihazırda İsrail ile neredeyse her gün 'ateş alışverişinde' bulunuyor. Grup şimdi misilleme yemini etti ve CNBC'ye göre bu çatışmanın harap ettiği bölgede topyekün savaş korkusu yaratıyor.

Salam, saldırıların birçok Lübnanlıyı Hizbullah'ın arkasında birleştirmeyi başardığını söyledi. Bakan, "Hizbullah'a karşı olan Lübnanlılarda bile büyük, büyük bir tepki yarattı, şimdi Hizbullah'la daha fazla duruş sergiliyorlar" dedi.


"Provokasyon Lübnan'daki tek bir varlıktan tüm ülkeye yayıldı. Dün, Lübnan siyasi partileri arasında benzersiz bir birleşmeye tanık olduk."

JERUSALEM POST NASRALLAH'IN KONUŞMASININ ŞİFRELERİNİ YAZDI


Jerusalem Post gazetesi, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın konuşmasının şifrelerini yazdı.

Gazete, Nasrallah'ın arkasında yazılı olan, "Saldırıya uğrayanlara zulme mâruz kaldıkları için savaş izni verildi. Allah onları muzaffer kılmaya elbette kādirdir" şeklindeki, Hac Suresi, 39. ayete dikkat çekti. 

Jerusalem Post, bunun Hz. Muhammed'e savaş bağlamında verilen ilk ayet olduğunu ve Mekke'den Medine'ye gittiğinde kendisine vahyedildiğini kaydederek, o noktaya kadar, Müslümanların gayri müslimlerle savaşmasının yasak olduğunu, fakat bu ayet vahyedildikten sonra, saldırgan olarak değil, 'kendilerini savunanlar' olarak savaşa girmelerine izin verildiğini yazdı.

İNTİKAM İÇİN KIRMIZI, NASRALLAH MEYDAN OKUDU

Gazeteye göre, Nasrallah'ın konuşması sırasında arkasında kullanılan kırmızı fon ise, intikamı sembolize ediyor olabilir.

Jerusalem Post Hizbullah liderinin konuşmasına yer verdiği bir diğer haberinde, Nasrallah'ın, İsrail'in Kuzey Komutanlığı liderini 'aptal' olarak nitelendirdiğini hatırlatarak, Tel Aviv'e meydan okuduğunu kaydetti.


Gazetenin kaynaklarına göre, İsrail ordusu Hizbullah'ın bundan sonra ne yapacağını bekleyip görmek üzere talimat aldı. 

Kaynaklar, İsrail ordusunun ve hükümetinin hala Hizbullah roketlerinin geniş envanteri, İran ve diğer vekil güçleriyle daha geniş bir bölgesel savaş ihtimalinden endişeli olduğuna işaret etti.

Gazeteye göre, bu İsrail'in geçtiğimiz Pazar günü Husilerin İsrail'e ateşlediği balistik füzeye hala cevap vermemesinin sebebi gibi görünüyor. 

İsrail ordusunun dikkati öncelikle kuzeye ve Hizbullah'a kaymışken, kaynaklar ordunun Gazze'deki faaliyetlerinin artık orta düzey komutanların ara sıra hedef alınarak öldürülmesi, Hamas altyapısının yok edilmesi ve saklandıkları yerden çıkabilecek Hamas üyeleri için tuzaklar kurmaya çalışmakla sınırlı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı
HİZBULLAH'A AİT 30 FÜZE PLATFORMUYLA 150 FÜZE RAMPASI VURULDU

İsrail ordusu, Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını açıkladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, söz konusu saldırı İsrail istihbaratıyla işbirliği içinde gerçekleştirildi.

Açıklamada, Hizbullah'a ait İsrail topraklarına doğru ateşlenmeye hazır 30 füze platformu ve 150 füze rampasının hedef alındığı belirtildi.

İsrail ordusunun ayrıca, Hizbullah'ın altyapısını ve Lübnan'ın güneyindeki çeşitli bölgelerde bulunan silah depolarını vurduğu, topçu birliklerinin de Nakura bölgesine saldırı düzenlediği aktarıldı.