28.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Ozan Ömer Kadüker
Ozan Ömer Kadüker- Gençlerin çoğunun hayalinde yurt dışında eğitim alıp, uluslararası şirketlerde çalışmak var. Türkiye’deki üniversitelere girmek için sadece sınav başarısı yeterliyken dünyanın gözde üniversitelerine kabul almak için akademik yetkinliğin yanında spor, sanat, kültür ve sosyal sorumluluk gibi alanlarda da gelişim şart. Bu durum işe giriş için de geçerli. Çünkü artık diplomanın tüm kapıları açtığı dönemler geride kaldı. Peki, öğrenciler dünyanın önde gelen üniversitelerine veya şirketlerine girmek için ne yapmalı? Sermayesi olmayan gençler nasıl girişimci olabilir? Bilkent ve Harvard üniversitelerinde eğitim alan, McKinsey’de çalışan ve Türkiye’nin ilk bulut mutfak yatırımı olan Avane Cloud Kitchens’ı kuran, girişimci Ahmet Orhon, bu konularda gençlere önemli tüyolarda bulundu.
Dünyanın gözde üniversitelerinde okumak isteyen gençler ne yapmalı?
Akademik yetkinliğin yanında spor, sanat, kültür ve sosyal sorumluluk gibi alanlarda kendinizi geliştirmiş olmanız önemli. Çok disiplinli yetişmiş bireylerin farklı entelektüel ve mental kaslarını geliştirdikleri için daha iyi lider olabilecekleri kanaatindeler. ‘İlginç insan olmak’ kriteri de önemli. Mülakat süreçlerinde bakış açınızı farklı yollardan test eden sorulara muhatap olursunuz.
Gençler kariyerlerinde nasıl fark yaratabilirler?
Bunun en önemli sırrı çok çalışmak. Her neye kafayı taktıysak onu en iyi şekilde yapmak için çaba sarf etmeliyiz. Gençlerimizin yapmak istediklerini hayata geçirebilmek için onları limitleyecek hiçbir şey yok. İkincisi yabancı dil konusu ve bu çok kritik. Dünya vatandaşı olabilmek için bir veya birkaç dil bilmek önemli. Üçüncüsü çok disiplinli yetişmiş insan olmak. Son olarak seyahat etmek çok önemli.
Sermayesi bulunmayan gençlerin kendi işlerini kurmaları mümkün mü?
Mümkün. Ben bir memur çocuğuyum. Yatırımcıların akıllarında cevaplamanız gereken temel birkaç soru var. Fikir iyi mi, bu fikri bu girişimci ve girişimcinin etrafındaki ekip hakkıyla yerine getirebilir mi, bu fikrin hayata geçeceği coğrafyaya ve sektöre inanıyor muyuz gibi soruların cevabını pozitif olarak verebiliyorsanız size yatırım yapıyorlar. Bunun yanında farklı sektörlerde çalışan, üreten tecrübeli insanlardan fikirleriyle ilgili geri bildirim almak kıymetli. Kişi kendisine ‘Biri bana bu fikirle gelseydi bu işe 10 milyon dolar yatırır mıydım, 100 milyon dolar yatırır mıydım?” diye zor sorular sormalı.
Gençler için ‘mana’ ön planda
Türkiye’nin yetenekli, heyecanlı, inovatif, önceki nesle göre daha talepkâr ve değişikliklere çabuk uyum sağlayan genç bir nüfusa sahip olduğunu kaydeden Orhon, “Genç nüfus, kendisini dünya vatandaşı olarak görüyor. Tabuları yıkmak, dünyayla entegre olmak konusunda ısrarcılar. Dünyada akranlarına sunulan imkânlardan geri kalmak istemiyorlar” ifadelerini kullandı.
Depremde yaşandığı gibi gençlerin doğru amaçlar doğrultusunda çok hızlı liderlik gösterip yetkinliklerini kullanarak organize olabildiklerine dikkat çeken Orhon, “Fakat gençler için ‘mana’ ön planda. Mana bulamadıkları, anlamına, ülküsüne inanmadıkları şeyin peşinden koşmak istemiyorlar. Sadece maddi olarak motive olmaktan öte, manevi olarak da ‘anlam’ peşindeler” dedi.
Engelli olur denilmiş!
Ahmet Orhon 37 yaşında. Annesi ona hamileyken doktor ‘engelli olur’ diyor ama üstün zekalı olduğu ortaya çıkıyor. Bilkent Üniversitesi’nde İşletme’yi dereceyle bitiren Orhon, Harvard MBA için kabul alıyor. Kariyerine McKinsey & Company’de başlayan Orhon, 2020’de Türkiye’nin ilk bulut mutfak yatırımı olan Avane Cloud Kitchens’ı kurdu ve 5 milyon dolar yatırım aldı.