15.11.2021 - 15:52 | Son Güncellenme:
İğne yapraklı ağaçların özellikleri, bu türün bir numaralı süs bitkisi olarak kullanımına neden olmuştur. Bu sayede peyzajda kullanımı da ideal bir seçenek haline geldi.
İğne Yapraklı Ağaçlar Hangileridir?
İğne yapraklı ağaçlar, peyzajlarda en sık kullanılan ağaç türleri arasında yer alır. Bu bitkiler az bakım istedikleri ve her zaman yeşil kaldıkları için bahçe dekorasyonlarında da sıkça kullanılıyor. İğne yapraklılar; aynı zamanda kozalaklılar olarak da bilinir. Açık tohumluların, 48 cins ve 500 kadar kozalaklı ve iğnemsi (ya da pulsu) yapraklı odunsu, altı familya, bitki türünü içinde barındıran en önemli ve en büyük takımıdır. Kışın yapraklarını döken ve boyu 30 cm’den kısa olan birkaçı dışında tüm türlerin büyük bir kısmını yaprak dökmeyen yüksek boylu çalı ve ağaçlardan oluşur.
İğne Yapraklı Ağaçların Özellikleri
İğne yapraklı ormanların ağaçlarında hem yaz hem de kış boyunca yeşil iğne şeklinde asimilasyon organları yer alır. Bu asimilasyon organları, kısa vejetasyon devresinde ise, sıcaklıktan en çok fayda görülmesini sağlar. Aynı zamanda kış aylarında toprağın donması ile birlikte meydana gelen kar kırmasını ve fizyolojik kuraklık tehlikesini önleme özellikleri bulunur. İğne yapraklı ormanlar, yapraklı ağaçları da içinde bulundurduğu için kısa vejetasyon devresinde iğne yapraklı ağaçlara büyük bir fayda sağlarlar.
İğne yapraklı ormanlarda yer alan ağaçların bilinen en genel özellikleri, düz, uzun ve dalsız bir gövde şeklindedir. Bu nedenle de iğne yapraklı ormanlardan dünya odun ticaretine büyük bir faydası vardır. Bu nedenle de sıkça odun ticareti konusunu oluştururlar. Ülkemizde Akdeniz Havza'sında özellikle de yazları kurak geçen yerlerde oluşan iğne yapraklı ormanlar ile genellikle tüm yıl boyu rutubetli nem ormanlarında yetişenler birbirlerinden çok farklı bir yapıya sahiptir. Tropik iğne yapraklı ormanlar ise, Orta Amerika ve Güneydoğu Asya'da çeşitli çam türlerinden meydana gelen özellikle de dağlık bölgelerde yayılan geniş ormanlardır.