17.02.2022 - 17:44 | Son Güncellenme:
İdari işlemler genel ve bireysel olarak ikiye ayrılır. Genel işlemler, toplumun genelini ilgilendiren bir konu hakkında verilen hükümlerdir. Birel adıyla da bilinen bireysel işlemler ise bir kişiye ya da bir gruba yöneliktir. Bir öğrencinin okuldan uzaklaştırma cezası alması, birel idari işlemlere örnek gösterilebilir.
İdari İşlem Nedir?
Bir kurumda yetkili kişiler tarafından alınan kararların uygulanmasına idari işlem denir. Örneğin kanun hükmündeki kararnameler birer idari işlemdir çünkü devlet tarafından atanan yetkili makamlarca belirlenip hayata geçirilmiştir. Yönetmelikler ve icrai kararlar da idari işlemlere örnek olarak gösterilebilir.
İdari İşlem Unsurları Nelerdir?
İdari işlemin en önemli unsuru yetkidir. Sebep ve amaç (maksat), idari işlemin destekleyici unsurları arasında yer alır. Söz konusu işlemin hangi amaçla ve neden uygulanması gerektiği, bu unsurlarla açıklanır.
Konu ve şekil idari işlemin diğer unsurlarıdır.
İdari İşlem Özellikleri Nelerdir?
İdari işlemler ortak kararlarla uygulanır. Sadece bir kişinin inisiyatifi ile herhangi bir işlemin onaylanması ve uygulanması mümkündür.
Her idari işlem yargısal denetime açıktır. Gerekli görüldüğü takdirde bu işlemler kaldırılabilir ya da değiştirilebilir.