EğitimHürmüz Boğazı Nerede? Hürmüz Boğazının Önemi Nedir?

Hürmüz Boğazı Nerede? Hürmüz Boğazının Önemi Nedir?

13.11.2021 - 03:32 | Son Güncellenme:

Coğrafi şekil kategorisinde yer alan boğazlar kara parçaları arasında denizin çok daralmış olduğu yerlerdir. Bu yüzden de boğazların tüm ülkeler için coğrafi değeri büyük önem kazanmaktadır. Hatta ülkeler arası deniz ticareti yapılırken bile ülke sınırlarında yer alan boğazlardan geçiş söz konusu olabilmektedir. Türkiye ülkesinden örnek vermek gerekirse İstanbul boğazı ve Çanakkale boğazı verilebilir. Başka ülkelerde de buna benzer boğazlar vardır. Hürmüz boğazı da bunlardan bir tanesidir. Hürmüz boğazının nerede olduğunu ve Hürmüz boğazının öneminin ne olduğunu derledik.

Hürmüz Boğazı Nerede Hürmüz Boğazının Önemi Nedir

Türkiye ülkesinde yaşayan insanlar kendi ülke sınırlarına dahil edilen boğazların isimlerini ve önemini mutlaka bilmektedir. Çoğu boğazın uluslararası ticari açıdan önemi vardır. Hürmüz boğazını ve önemini ise dünya coğrafyasında ilgilenen kişiler duymuş olabilir. Çünkü Hürmüz boğazı Türkiye ülkesinde yer almamaktadır.

Hürmüz Boğazı Nerededir?

Umman körfeziyle Basra körfezini birbirine bağlayan boğaza Hürmüz boğazı denmektedir. Bu boğaza Hürmüz isminin verilmesinin nedeni ise Avesta'da adı geçen iyilik tanrısının adı olmasından dolayıdır.

Hürmüz boğazının kuzey bölümünde İran vardır. Boğazın güney bölümünde ise Umman toprakları yer almaktadır. Bu boğazın genişliği 33 ve 95 kilometre kadardır.

Hürmüz boğazı bu bilgilerden de anlayacağımız gibi ülke olarak İran ülkesindedir. Tam olarak İran Umman Birleşik Arap Emirlikleri olarak geçmektedir. Boğazın en dar yeri 33 km civarındadır. Boğazın bağladığı sular Basra ve Umman körfezinin sularıdır.

İran ülkesinde bir de bu boğazdan ismini alan Hürmüz adası da vardır. Boğazın en geniş yeri de 95 km civarındadır.

Hürmüz Boğazının Önemi Nedir?

Hürmüz boğazının önemi tüm dünya ülkeleri açısından bilinmektedir. Çünkü dünyada her sene deniz yoluyla petrolle beraber diğer sıvı yakıtlar bu boğazdan geçmektedir. Yakıtların ortalama %30 luk oranı bu boğazdan geçiş yapmaktadır.

Katar doğal gazının ise tamamı Hürmüz boğazından geçmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Kuveyt, Irak, İran ham petrol ihtiyacını Hürmüz boğazından geçen sıvı yakıt ve petrollerden karşılamaktadır.