EğitimHavada Asılı Duran Taş Olarak Bilinen Muallak Taşı Nerededir?

Havada Asılı Duran Taş Olarak Bilinen Muallak Taşı Nerededir?

08.01.2022 - 15:05 | Son Güncellenme:

Muallak Taşı ya da bilinen diğer adı ile Hacer-i Muallak taşının anlamı havada asılı duran taş demektir. Günümüzde pek çok kişi, bu taşın gerçek olup olmadığını merak ediyor. Muallak taşı ile ilgili günümüzde bilinen pek çok efsane bulunuyor. Havada asılı duran taş olarak bilinen muallak taşı nerededir sizler için derledik.

Havada Asılı Duran Taş Olarak Bilinen Muallak Taşı Nerededir

 Peygamberimizin Miraca çıkarken ayak bastığı ve ayak izinin bulunduğu kayaya Oyuk Kaya ya da Kuruluş Kayası da denir.

Haberin Devamı

 Havada Asılı Duran Taş Olarak Bilinen Muallak Taşı Nerededir?

 Peygamberimizin Miraca çıkarken ayak bastığı ve ayak izinin olduğu Oyuk Kaya, altı boş ve sadece bir köşesinden aldığı destekle durabilen bir kaya parçasıdır. Muallak taşı, Kudüs'te Kubbet-üs Sahra'nın içinde yer alır. Aynı zamanda bu taşa halk arasında havada asılı duran taş ismi de veriliyor. Kayanın en geniş yeri 18 metreyken, en dar yeri ise 13.5 metre olarak bilinir. Bu kayanın içine ise, on bir basamak merdivenle iniliyor. Kayanın iç kısmı ise yaklaşık olarak 1.5 metre yüksekliğinde ve 4.5 metre x 4.5 metre boyunda boş bir alandan oluşuyor. İçerden tavana bakıldığı zaman havada asılı duran bir izlenimi yaratıyor. Bu nedenle de, Hacer-i Muallak ismi ile de biliniyor. 

Haberin Devamı

 Hz. Fatma bu kayanın yanında namaz kıldığı için özellikle de çocuk sahibi olmak isteyen kadınların dua edebilmeleri için bir mimber yapıldı. Cami içinde dışı tahta oymalı ve mermere gömülü bir kutu içinde ‘’sakalı şerif’’ bulunur. Buraya gelen ziyaretçiler ise, sakal-ı şerife dokunabilmek için ellerini bu kutunun içine sokar. Yine muallak taşının altında yer alan Hz. Muhammed, kendisini almaya gelen meleğin kanatlarının üzerindeyken, onunla birlikte havaya yükselen kaya, peygamberimizin işareti ile durmuştur. Daha sonra ise bu kayaya sonradan sütunlarla destek yapılmıştır.