08.06.2018 - 17:19 | Son Güncellenme:
Kuşak Araştırmacısı Evrim Kuran, yeni yayınladığı kitabı Telgraftan Tablete’de Türkiye’de yaşayan 5 kuşağın karakteristik özelliklerini o döneme damga vuran insanlar, olaylar ve kendi soyağacını temsil eden kişilerin anılarıyla birlikte sunuyor.
Universum’un her yıl dünyanın 61 ülkesinde 1,8 milyon gençle gerçekleştirdiği araştırmanın Türkiye liderliğini de yürüten Kuşak Araştırmacısı Evrim Kuran, yeni neslin eski nesilden neler beklediğini, yöneticilere ve ebeveynlere gençlerle etkileşimde işlerine yarayacak basit çözümleri kitabında anlatıyor. Telgraftan Tablete, her kuşağı ardından gelen bir sonraki kuşağa bıraktığı sosyal mirası da inceliyor.
Telgraftan Tablete’de iki dünya savaşı arası doğmuş, Cumhuriyet’in ilk nesli olan Sessiz Kuşak (1927 - 1945), dünyadaki yıllık doğum hızındaki büyük artıştan ismini alan Bebek Bombardımanı Kuşağı (1945 – 1964), kuşak döngüsünde bireyciliği temsil eden X Kuşağı (1965-1979)’na ait olaylar yer alıyor. Türkiye’nin yüzde 32’sini oluşturan Y Kuşağı’nın (1980-1999) markalardan ne istediğini de yapılan araştırmalarla anlatan kitap, Z kuşağı (2000 - …)’nın ters yüz edilmiş öğrenme modelini de tüm ayrıntıları ve örneklerle açıklıyor.
Evrim Kuran “İlk kitabımda jenerasyon sistem teorisini ve Türkiye’nin yaşayan 5 kuşağını dedem Ali ile başlayan oğlum Ali’ye kadar devam eden aile hikayelerimle harmanladim. Bir nesli anlamak için, hayata ideolojik kulelerimizden değil, o kuşağın gerçeklerinden bakmalıyız. Benim bu yaşamda kendime biçtiğim görev de kendi neslinden olmayanları hızlıca yargılayanları o gerçeklerle buluşturmak. Çünkü gerçekleri söylemek dostluktandır. Bir kuşağı anlamak suya atılan taş gibi etkisi dalga dalga büyüyen yaşama, geçmişe ve geleceğe dair müthiş bir kavrayış sağlar. Hoşgörü sınırlarınızı genişletir, zamanı ruhuna yaklaştırır ve her adımda yargılayan değil öğrenen olmaya yönlendirir.” dedi.