01.03.2021 - 15:09 | Son Güncellenme:
H2SO4 en bilindik asit türlerinden biridir. Mineral asit olarak da bilinmektedir. Bu asidin iki farklı üretim şekli bulunmaktadır. Bu asit su içerisinde kolaylıkla çözünebilmektedir. 8. yüzyıl dolaylarında ilk defa Cabir Bin Hayyan tarafından bulunmuştur. Cabir Bin Hayyan sülfürik asidi, yenime uğratıcı, renksiz aynı zamanda yoğunluğu yüksek sıvı olarak nitelendirmiştir.
H2SO4 Nedir?
Sülfürik asit formül olarak H2SO4 şeklinde gösterilir. Mineralli asit olarak da bilinmektedir. Sülfürik asit sanayide kurşun oda yöntemi ya da değme yöntemi ile üretilebilmektedir. Bu asit farklı derişimler de farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Sülfürik asidin, patlayıcı madde, ilaçlama, boyar madde, inorganik tuz, petrol arıtımı metalurji gibi farklı kullanım alanları bulunmaktadır.
Farklı pillerin yapımlarında da sülfürik asit kullanımı yaygındır. Halk arasında bu sebeple sülfürik aside akü asidi de denmektedir. H2SO4 iyi bir iletkendir. Suda çözündüğü zaman çok yüksek ısılar açığa çıkar. Piyasada satılan sülfürik asit derişimleri %78 ya da %98 derişimlere sahiptir.
H2SO4 Asit Midir Baz mıdır, Yaygın Adı Nedir?
Sülfürik asit konsantre olarak bulunur. İçerisinde en fazla %98 civarında H2SO4 bulunmaktadır. Bu asidin en önemli özelliği suya çok benzeyen özelliklerinin bulunmasıdır. Konsantre H2SO4 organik madde içerisindeki suyu kolay bir şekilde çekme özelliğine de sahiptir.
Sülfürik asit her zaman ekzotermik reaksiyonlar oluşturur. Bu sebeple insan vücuduna değdiği zaman anında yakıcı özellik göstermektedir. Bu nedenle bu maddenin kullanımlarında çok dikkatli olunmalı ve cilde değmesinin önüne geçilmelidir. 1 mol H2SO4 su içerisine katıldığın ortaya 880 kJ enerji ve ısı açığa çıkmaktadır.
Şimdilerde TRT'de yayınlanan Teşkilat dizisinde başrol oynayan ve Altay karakterine can veren Tolga Sarıtaş ve eşi Zeynep Mayruk'un bebek bekledikleri iddia edildi. Çiftin çıkan haberler sonrası sosyal medya paylaşımları dikkatlerden kaçmadı.