27.04.2021 - 15:00 | Son Güncellenme:
Güç birimi kavramına hayatımızın alanlarında mutlaka denk gelmişizdir. Gücün ölçü birimi olan bu kavram belirli yaştaki öğrencilere zaten fizik dersinde konu olarak öğretilmektedir. Bunun yanında elektrik okuyan ya da elektrik işleriyle ilgilenen bireyler de sıklıkla güç birimi kavramına rastlamıştır.
Güç Birimi Nedir?
Güç kavramı bize bir cihazı çalıştırmak için birim zamanda ne kadar enerji kullanıldığını ifade etmektedir. İşte bu enerji güç kavramı ile ölçülür.
Gücün ölçü birimi ise '' Watt '' dır. Aynı zamanda gücü hesaplamak için kullanılan formül de söz konusudur. Bu formüle göre güç enerjinin zamana bölünmesiyle bulunmaktadır.
Güç birimi ya da güç birimleri bize enerji değerlerini ölçmede yardımcı olmaktadır. Fizik alanında kullanılan çeşitli güç birimleri mevcuttur. Örneğin elektronik aletlerin harcadığı enerjiyi belirlemek için Watt olan güç birimi kullanılmaktadır.
Kısaca Fizikte Güç Birimleri
Birim zamanda yapılan iş miktarı enerji olarak ifade edilir. Burada bahsedilen enerji iş yapabilme kabiliyeti ya da kapasitesidir. Güç ise fizikte belirli bir işin ne kadar hızda yapıldığıyla ilgilenir. Bu işi yapmanın hızıdır. Bu hız da güç birimleriyle ölçülebilir.
Fizikte ise birden fazla kullanılan ve alanlara göre değişkenlik gösteren güç birimleri bulunmaktadır. Örneğin Erg/s ya da Newton bir güç birimidir. Metre ya da saniye güç birimi ise şu şekilde ifade edilir: Joule/s (J/s)
Elbette ki birçok kişinin bildiği ve yaygın olan güç birimleri de vardır. Örneğin Watt yaygın olan güç birimidir. Beygir gücü de yaygın olan güç birimleri arasındadır. Beygir gücü de buhar beygiri, BG, BB, PS, CV şeklinde fizikte yer almaktadır.