EğitimGlikoprotein Nedir, Ne İşe Yarar? Glikoprotein Nelerde Bulunur?

Glikoprotein Nedir, Ne İşe Yarar? Glikoprotein Nelerde Bulunur?

11.06.2022 - 13:14 | Son Güncellenme:

Glikoproteinler, aminoasitlerden ve şekerlerden oluşan organik moleküller için kullanılan genel bir tanımdır. Canlı organizmalarda bulunan pek çok molekül, glikoprotein yapısına sahiptir. Aynı zamanda karbonhidrat ve proteinler glikoproteinleri meydana getirir. Canlı organizmalarda pek çok fonksiyonu kolaylıkla tamamlayabilirler. İmmun sisteminin (bağışıklık sistemi) ve bazı hormonların bazı bölümleri ise glikoproteinlere dahildir. Glikoprotein nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Glikoprotein Nedir, Ne İşe Yarar Glikoprotein Nelerde Bulunur

 Karbonhidratlar bazı proteinlerle birleşerek glikoproteinleri meydana getirirler. Oluşan bu bileşik ise, zamanla hücre zarının yapısına katılır.

Haberin Devamı

 Glikoprotein Nedir?

 Şeker ve aminoasitlerden meydana gelen organik moleküller için kullanılan genel tanıma glikoprotein ismi verilir. Glikoprotein, kendine bağlı olan bir karbonhidrat içeren protein molekülü çeşididir. Bu işlem, protein translasyonu sırasında ya da glikosilasyon ismi verilen bir işlem sırasında posttranslasyonel bir modifikasyon şeklinde gerçekleşir.

 Glikoprotein Ne İşe Yarar?

 Glikoproteinler, bakteriden insana kadar çok sayıda canlıda vardır ve farklı işlevlere sahiptir. Canlı organizmalarda yer alan pek çok molekül glikoprotein yapısına sahiptir. Aynı zamanda protein ve karbonhidratlar da glikoproteinleri meydana getirir. Canlı organizmalarda pek çok fonksiyonu kolaylıkla tamamlayabilirler.

Haberin Devamı

 Karbonhidratlar bazı proteinlerle birleşerek glikoproteini meydana getirir. Oluşan bu bileşik ise, hücre zarının yapısına katılır. Hücreye de antijenlik bir özellik kazandırır. Hücrelerin birbirini tanımasını ve birbiri ile iletişimini hücreler sağlar. Virüs, ilaçlar ve bakteriler için reseptör olurlar.

 Glikoprotein Nelerde Bulunur?

 Glikoproteinlerin karbonhidrat tarafında başlıca 7 çeşit monosakkarid (bir tür karbonhidrat) bulunur. Bu monosakkaridler ise, farklı bağ ve değişik sıralama yapıları ile bir araya gelirler. Bunun sonucunda ise çok sayıda karbonhidrat zinciri yapısı meydana gelir.

 Glikoproteinlerde bulunan monosakkaridler; glikoz, mannoz, galaktoz, fukoz, N-asetil galaktozamin, N-asetil glikozamin, N-asetilnöraminik asit (sialik asit)'tir.

 Bunlardan başka daha az sık rastlanan ksiloz ve arabinoz bulunur.