26.05.2021 - 14:07 | Son Güncellenme:
Geri besleme, geri bildirim ismi ile de bilinmektedir. Bir prosesin basamaklarında yapılan değişimlerin kendinden önceki basamaklara da etki etmesi geri besleme olarak isimlendirilmektedir. Burada süreçler biyolojik ya da tamamen soyut bir şekilde olabilmektedir.
Geri Besleme Nedir?
Sistem teorisine göre geri besleme, sebep ve sonuca dayalı olarak gerçekleşmektedir. Sistem teorisine göre iki farklı geri besleme bulunmaktadır. Bunlar;
Negatif Geri Besleme
Pozitif Geri Besleme
Negatif geri besleme, kendi kendini dengeleyen sistemler için kullanılmaktadır. İngilizce karşılığı Self-correcting olarak isimlendirilmektedir. Bu sistemde, sistemdeki iki unsurdan birinin değişimi ile sistem buna karşı tepki göstermekte ve eski haline dönmeye çalışmaktadır.
Pozitif geri besleme ise kendini güçlendiren bir sistemdir. İngilizce karşılığı ise self-reinforcing şeklindedir. Pozitif geri besleme sistemlerinde iki unsurdan birinin değişmesi durumunda sistemde meydana gelen etkileşimler değişimlerin artmasına neden olmaktadır.
Geri bildirim sistemlerinde siyan işlemcilerden ya da işlem sinyallerden meydana gelmektedir. Geri besleme sistemi içerisinde işlem bölümleri basitten karmaşığa doğru ilerleyen elektriksel ya da elektroniksel şekillerde meydana gelebilmektedir.
Basit geri besleme devrelerinde transistörler, dirençler, besleme kontrol devreleri, kapasitörler gibi bileşenler kullanılıp güçlü geri besleme sistemleri elde edilebilmektedir.
Açık çevrim olan sistemlerde, sistemin tamamı açık uçlu olmaktadır. Bu sistemlerde parametrelerde meydana gelen değişimler yük koşullarındaki değişiklikler veya dış etkenler telafi edilmemektedir.
Kapalı geri besleme sistemleri ise, alt devrelerden meydana gelmektedir. Geri bildirim sistemleri süreç açısından oldukça faydalıdır. Bu sistem, amplifikatör devrelerinde, proses kontrollerinde osilatörlerde ve bunun yanında farklı elektronik sistemlerde sıklıkla kullanılmaktadır.