24.05.2022 - 01:22 | Son Güncellenme:
Gelenek, toplumların kuşaktan kuşağa aktarılan fakat yazılı olmayan kuralları, davranışlarıdır. Türk toplumunda cenaze töreni, sünnet töreni, asker uğurlaması ve bayramda büyüklerin elini öpmek gelenek örnekleridir.
Gelenek Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?
Bir toplumda eskilerden kalmış olan ve kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlara gelenek denir. Geleneği üç şekilde ele almak mümkündür. İlk olarak geçmişteki yaşam biçimlerinin maddi ve manevi değerli olarak kabul edebiliriz. Bu daha çok sosyolojik anlamdaki bütünü ifade eder.
Beşeri düzlemde de toplumu tüm dinamikleri ile beraber inşa eden gücün gelenekler olduğuna inanılır. İkinci olarak geleneğin her toplumun özünü temsil ettiğini kabul etmek gerektiğidir. Gelenek kutsal ve zengin değerler içerir ve bu nedenle köklü bir kavramdır.
Hem ilahi bir yön hem de fenomenolojik bir yön taşıdığını da kabul etmek önemlidir. Son olarak ise geleneğin postmodernist bir yaklaşım ile ele alınması gerektiğidir. Kullanıma açık madde yönünün olduğunu kabul etmek ve birikimle ilerlediğini bilmek gerekir.
Gelenek Örnekleri Nelerdir?
Yazılı olmayan fakat toplumlar tarafından yapılan davranışlar, inanılan kurallar gelenekler olarak ifade edilebilir. Toplumun her kesimi tarafından uygulanmasa da büyük bir kesimi tarafından gelenekler kabul edilerek uygulanır.
Türk ve Anadolu kültürü açısından bakılacak olduğunda gelenek örnekleri kız isteme, asker uğurlaması, cenaze töreni, bayram ziyaretleri, kına gecesi ve sünnet törenleridir. Tüm bu törenlerin ve davranışların bir yerde yazılı hali yoktur fakat nesilden nesle öğrenilerek devam ettirilmiş davranışlardır. Bayramda büyüklerin elini öpmek de bir Türk geleneğidir.